-

La Centrul de Transfuzii Iaşi sunt aşteptaţi toţi cei care doresc să îşi manifeste solidaritatea.

Marţi, 8 iunie 2021, începând cu ora 8:00, Asociaţia Moldova Vrea Autostradă (MVA), în parteneriat cu Asociaţia pentru Protecţie Rutieră WorldStreet organizează o campanie de donare de sânge pentru victimele accidentelor rutiere.

Acţiunea vine în contextul în care numărul accidentelor rutiere provocate de lipsa infrastructurii este tot mai mare, iar nevoia de sânge pentru victimele unor astfel de accidente este ridicat.

Alături de membrii MVA, care vor fi prezenţi la Centrul de Transfuzii Iaşi, sunt aşteptaţi toţi cei care doresc să îşi manifeste solidaritatea cu persoanele care au avut de suferit din cauza lipsei autostrăzilor în regiunea de nord-est a ţării.

Campania de donare de sânge va începe la ora 08:00, iar organizatorii au pregătit pentru donatori o serie de surprize, ca recunoaştere şi mulţumire pentru efortul depus.

„Prin această acţiune încercăm să ne manifestăm solidaritatea cu cei ce au avut de suferit din cauza infrastructurii rutiere din Moldova. Rapoartele Poliţiei Române menţionează an de an pe primul loc la cauzele accidentelor rutiere, neadaptarea vitezei la condiţiile de drum. De fapt nu se pune punctul pe ”i” recunoscându-se ce rol important joacă lipsa infrastructurii rutiere de mare viteză în România în apariţia accidentelor rutiere”, declară Flaviu Manea, preşedintele Asociaţiei „Moldova Vrea Autostradă”.

Realitatea dură de pe şoselele României - Neadaptarea vitezei la condiţiile de drum, şosele înguste, aglomerate, cu căruţe, lipsa şoselelor de centură a aglomerărilor urbane, semnalizarea şi iluminarea deficitare: toate contribuie la numărul mare de accidente. Acestora li se adaugă o altă realitate a României: lipsa autostrăzilor.

Statisticile frunizate de Asociaţia Worldstreet menţionează că în perioada 2015 - 2020, în şase judeţe din regiunea de Nord-Est a ţării: Suceava, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Vaslui, Galaţi au avut loc 2.8131 accidente rutiere, din care 8.135 cu răniţi grav şi 1.903 cu morţi.

În 5 ani, din 2015 şi până în 2020, doar în judeţul Iaşi au avut loc aproape 7.000 de accidente rutiere, cu 350 de morţi.

Considerăm că realizarea autostrăzilor în Moldova va avea impact pozitiv prin reducerea numărului de accidente rutiere. Cât Moldova nu va avea autostrăzi, fiecare victimă a unui accident are măcar un autor moral: statul român!