-

Senatorii din comisia pentru buget au dat un raport favorabil unei iniţiative legislative care prevede reducerea taxei pe valoare adăugată de la 19 la 5% pentru lemnele de foc.

Unul dintre iniţiatori, senatorul PSD Radu Oprea, susţine că documentul vine în ajutorul populaţiei din mediul rural care foloseşte în proporţie de 85% combustibil lemnos pentru încălzirea pe timp de iarnă. La propunerea PSD a fost adoptat şi un amendament care prevede ca măsura să intre în vigoare de la întâi noiembrie.
Radu Oprea: „150 de milioane de lei este impactul bugetar estimat atât de noi, cât şi de Ministerul Finanţelor Publice. Acum este, într-adevăr, necesar ca această lege să se aplice de anul acesta pentru ca şi cei care se încălzesc cu lemne de foc, sunt aproape jumătate din cele 7,82 milioane de gospodării din România în mediul rural 85%, să beneficieze de aceleaşi condiţii de care vor beneficia şi cei care se încălzesc cu energie electrică sau care se încălzesc cu gaz.”
Propunerea legislativă urmează să fie votată în plenul Senatului, ca primă cameră sesizată. Decizia finală aparţine Camerei Deputaţilor.

RADOR

Foto: Pixabay