-

Fundaţia Transilvană Alpha din Târgu Mureş a iniţiat proiectul DETECT AUTISM", care se va desfăşura până în 31 octombrie.

Scopul proiectului este depistarea precoce a autismului şi a tulburărilor de spectru autist la copii cu vârste între 1 şi 6 ani din Târgu-Mureş.
În cadrul proiectului, se va aplica un screening de evaluare a capacităţilor de interacţiune şi relaţionare, de comunicare non-verbală şi rezonanţă emoţională pentru 1.000 de copii cu vârste între 1 şi 6 ani, care frecventează creşe şi grădiniţe din Tîrgu-Mureş. Acolo unde se depistează posibile probleme de dezvoltare, copiii vor fi evaluaţi de specialiştii din Fundaţia Transilvană Alpha.
Coordonatorul proiectului, Gianina Şerban, a declarat: "Am conceput un screening de evaluare a tulburărilor din spectrul autist, screening care se va aplica de către cadrele didactice în creşe şi în grădiniţe. Acest screening cuprinde 9 întrebări simple, care se scorează şi, în funcţie de punctajul obţinut, copilul se direcţionează către specialist sau către medici de neuropsihiatrie pediatrică".
Diagnosticarea precoce şi accesul la recuperarea timpurie permit copiilor să se dezvolte sau să îşi îmbunătăţească abilităţile cognitive, sociale şi emoţionale, şi să se integreze mai uşor în unităţile de învăţământ.
Gianina Şerban: "Cu cât sunt depistate mai repede problemele de dezvoltare, cu atât recuperarea este mai uşoară şi mai eficientă. De multe ori vin copii cu anumite probleme de dezvoltare, la vârste destul de înaintate, de exemplu la 5, 6, 7 ani care, până atunci, nu au beneficiat de nici un fel de terapie sau de evaluare, ceea ce îngreunează foarte mult recuperarea. De multe ori, în cazul lor, aproape nu se mai poate face nimic".
Simona Şandru, mama unui copil cu autism, şi-ar fi dorit ca un astfel de program să fi apărut mai repede, pentru a acorda mai multe şanse copiilor care suferă de acest tip de tulburări: "Este foarte important pentru că, dacă sunt descoperite mai devreme, şansele de recuperare cresc. El merge într-un cabinet unde sunt nişte specialişti cu care face terapie exact pe problemele pe care le are el. Poate să fie o problemă foarte mică, de învăţare sau de comunicare, şi dacă lucrează de mic pe problema asta, el poate să ajungă un copil tipic. Mai demult nu existau aceste programe, se spunea doar că copilul are o problemă şi, până se descoperea ce problemă are, era deja prea târziu".
Proiectul DETECT AUTISM este finanţat de Direcţia de Asistenţă Socială a Municipiului Târgu-Mureş în cadrul acţiunii "Coeziune socială în comunitate".