-

Joia viitoare ar putea fi prima zi de testare a elevilor în şcoli, a declarat ministrul interimar al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Potrivit acestuia, s-au solicitat Ministerului Sănătăţii clarificări referitoare la procedura de lucru privind realizarea testelor de salivă pentru elevi şi preşcolari.
Ministrul Educaţiei se gândeşte la o diferenţiere între copiii de grădiniţă, eventual şi cei din învăţământul primar care să se testeze "într-un alt regim, diferit faţă de elevii de liceu, capabili să-şi autoadministreze mai uşor testele".
Cîmpeanu spune că acolo unde este asistenţă sanitară mai devreme de o oră nu se poate testa o clasă întreagă, ceea ce înseamnă 50 de ore pe zi în şcolile în care sunt 50 de clase.
"Eu am pus trei întrebări: dacă se poate face şi testarea la domiciliu - şi mă gândesc mai ales la copiii mici. În acele instrucţiuni este şi o recomandare să nu fi mâncat înainte. Cum să duci un copil la grădiniţă fără să fi mâncat la ora 8:00? A doua întrebare a fost dacă e nevoie şi de acordul părinţilor, iar a treia întrebare a fost despre faptul că instrucţiunea se referă doar la elevi: cu preşcolarii mai facem ceva?", spune Cîmpeanu.
El a adăugat că a primit asigurări de la Raed Arafat, şeful DSU, că din momentul în care furnizorii livrează testele de salivă, în maximum 24 de ore vor ajunge în şcoli, şi cel mai probabil joia viitoare ar putea fi prima zi de testare.

RADOR
Foto: Pixabay