-

Abuzul fizic sever asupra copiilor în familie reprezintă un fenomen des întâlnit în România, arată o analiză a Organizaţiei Salvaţi Copiii.

Aceeaşi situaţie se regăseşte şi în privinţa abuzului emoţional, al ameninţărilor şi neglijării de către părinţi. Sociologul Ciprian Grădinaru susţine că şi ponderea părinţilor care au recunoscut că i-au abuzat verbal pe cei mici este în creştere.
Ciprian Grădinaru: „Poate fi o surpriză, dar cel mai probabil este ceea ce noi numim recunoaşterea fenomenului. Părinţii încep, se pare, să fie conştienţi că faptul de a jigni copilul, a ţipa la el nu este ok. Dacă ne uităm, în 2013 procentele erau mult mai mici. Dar vedem şi alte forme care pot fi asociate abuzului, de genul ceartă repetată. Aproape 90% dintre copi spun că sunt certaţi de părinţi. Jumătate dintre copii spun că asistă repetat la certuri între părinţi, care poate fi, de altfel, o altă formă a abuzului emoţional, sau aproape 2 din 10 copii spun că nu sunt lăsaţi de părinţi să se întâlnească, să se joace şi aşa mai departe cu alţi copii.”
Potrivit redactorului RRA Daniela Vasilescu, la cercetare sociologică realizată anul trecut au participat 1.100 de copii şi 900 de părinţi.

RADOR
Foto: Pixabay