-

În Bădăcin, localitatea natală a lui Iuliu Maniu, au loc manifestări în memoria fostului om politic decedat în închisoarea de la Sighet: o masa rotundă, depuneri de coroane la bustul din Dealul Ţarinii şi Caravana Unirii.

Manifestările organizate astăzi la Bădăcin au vizat şi lansarea unei gale caritabile pentru strângerea de fonduri în vederea finalizării lucrărilor de reabilitare şi salvare a Casei Memoriale "Iuliu Maniu", un imobil monument ajuns într-o stare avansată de degradare.

Doina Cociş, Direcţia pentru Cultură Sălaj a declarat corespondentului RRA Adrian Lungu: „Anul acesta ne dă prilejul să îndreptăm lucrurile, să-i dăm lui Iuliu Maniu ceea ce merită, o casă reabilitată. Anul acesta, sperăm că la 1 decembrie 2018, casa lui Iuliu Maniu să fie reabilitată, dar pentru ca ea să-şi capete demnitatea pe care o merită, lucrurile trebuie să continue, aşa că am decis peste două săptămâni să participăm cu toţii la o gală caritabilă de strângere de fonduri pentru continuarea lucrărilor de reabilitare a Casei Memoriale Iuliu Maniu".

Evenimentul a cuprins şi aspecte privind activitatea lui Iuliu Maniu, după cum declară Marin Pop, doctor în istorie: „A fost făuritor de ţară, a fost ales apoi a doua zi, la 2 decembrie 1918, prim-ministru al Transilvaniei, al Consiliului Dirigent, organul executiv provizoriu. A fost apoi de trei ori prim-ministru al României şi s-a poziţionat tot timpul împotriva extremelor, atât de stânga, cât şi de dreapta. A fost un democrat în adevăratul sens al cuvântului.” 
Gala caritabilă organizată pentru salvarea Casei Memoriale "Iuliu Maniu" va avea loc la Zalău peste două săptămâni.