-

Inspectorii sanitar-veterinari din Alba, judeţ în care, în premieră, săptămâna trecută a fost confirmat virusul pestei porcine africane, au confiscat, eutanasiat şi neutralizat opt porci transportaţi ilegal.

Transportatorii nu au putut prezenta documente sanitare-veterinare de provenienţă şi care să ateste starea de sănătate a animalelor, potrivit unui comunicat emis pe 2 noiembrie.

Potrivit sursei citate, DSVSA Alba a fost notificată, vineri seara, 1 noiembrie, de către agenţi de poliţie cu privire la existenţa unui transport ilegal de suine, autovehiculul fiind oprit pe DJ 107, pe raza comunei Daia Română.

În mijlocul de transport se aflau opt porci, iar conducătorul auto nu a putut prezenta documente sanitare veterinare de provenienţă şi care să ateste starea de sănătate a acestora, fiind sancţionat contravenţional cu o amendă în valoare de 2.400 de lei.

Sancţiunea a fost aplicată pentru că nu s-a putut demonstra trasabilitatea animalelor deţinute, pentru absenţa documentelor prevăzute de legislaţia sanitară veterinară, respectiv: crotalie, certificat de sănătate eliberat de medicul veterinar împuternicit, certificat sanitar veterinar de transport suine, formular de mişcare şi aviz de mişcare interjudeţean.

Porcii au fost confiscaţi, eutanasiaţi şi neutralizaţi, precizează DSVSA Alba.

Prezenţa pestei porcine a fost confirmată, joi, 31 octombrie, la doi porci dintr-o gospodărie din comuna Vidra, sat Goieşti, în Munţii Apuseni.

Sursa: rador

Foto: pixabay.com