-

În judeţul Botoşani, din cauza crizei medicilor, care afectează toată ţara, un medic dentist deserveşte 10 mii de pacienţi. La ce practici recurg bolnavii, în acest caz?

În lipsa unui stomatolog, oamenii din mediul rural ajung să recurgă la practici arhaice şi să îşi calmeze durerea cu leacuri băbeşti. Detalii ne oferă corespondetul RRA Gina Poenaru.

Conform datelor Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, în tot judeţul sunt doar 49 de cabinete stomatologice. 30 dintre acestea sunt în municipiul Botoşani şi în oraşele mai importante. 19 medici deservesc însă o populaţie de mai bine de 200 de mii de locuitori în mediul rural. Pentru o banală durere de măsea, mii de botoşăneni sunt nevoiţi să străbată zeci de kilometri până la cele mai apropiate oraşe. Pentru că drumurile şi tratamentele sunt extrem de costisitoare, cei care nu îşi permit recurg la leacuri băbeşti şi la metode greu de imaginat în aceste vremuri.
„Ca de obicei, babele îşi mai pun usturoi în ureche, mai ameliorează”; „Unii pun sare, îşi pun pastă de dinţi”. Se recurge, de asemenea, la tampoane cu spirt medicinal, pe dinte sau în ureche...
Medicii atrag însă atenţia că aceste practici sunt foarte periculoase. Iată ce spune Corin Muscalu, medic stomatolog: „Putem avea o sângerare foarte abundentă, pe care nu o puteţi opri acasă, poate fi un dinte cu infecţie şi automat zona respectivă se infectează”. Corneliu Stratan, medic în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică, completează: „Un dinte stricat, mai grav, poate să se complice cu un abces dentar, ceea ce înseamnă o infecţie la rădăcina dintelui şi de acolo microbii se pot duce mai departe, în ganglionii limfatici şi îţi poate ajunge în septicemie”.
Medicii dentişti fug de sate pentru că ştiu că acolo oamenii sunt săraci şi nu îşi permit să plătească pentru servicii medicale stomatologice. Prin urmare, şi-ar amortiza investiţia foarte greu, mai ales că nu primesc niciun fel/de ajutor/, iar amenajarea cabinetului costă aproape o avere. În plus, nu există nici spaţii adecvate şi nici drumuri practicabile.
Sursa: RADOR