-

Poliţia Română îşi diversifică activitatea prin înfiinţarea unei noi structuri: Poliţia Siguranţă Şcolară. Detalii:

Scopul declarat al acesteia este acela de a asigura un mediu şcolar cât mai sigur atât pentru elevi, cât şi pentru profesori, pentru combaterea oricărei forme de criminalitate în unităţile de învăţământ. Poliţia Siguranţă Şcolară va colabora cu celelalte structuri ale MI, dar şi cu organizaţii neguvernamentale care activează în acest domeniu. Purtătorul de cuvânt al IGPR, Bogdan Ghebaur: „Începând de luni, 270 de poliţişti îşi desfăşoară activitatea. Avem câte un birou la nivelul fiecărui Inspectorat Judeţean de Poliţie. În cadul Poliţiei Capitalei e un serviciu, iar la nivel de IGP funcţionează o Direcţie de Siguranţă Şcolară.” Noul organism va colabora inclusiv cu organizaţii neguvernamentale care activează în acest domeniu şi cu Poliţia Locală. Bogdan Ghebaur: „Desigur, în acest parteneriat ne dorim să atragem cât mai multe persoane pentru siguranţa elevilor. Vorbim, desigur, şi de atragerea părinţilor, cel mai important, pentru a contura cel mai bine acest parteneriat şcoală-Poliţie-comunitate.”
Poliţia Şcolară va lucra în mare parte într-un mediu în care se află prepoderent minori. Care va fi abordarea poliţiştilor din această structură nou înfiinţată, pentru că lucrurile sunt oarecum schimbate? „Pentru a lua măsuri cât mai corecte şi cât mai pliate pe fiecare copil, pentru că vorbim de copii care fiecare dintre ei sunt unici în felul lor, poliţiştii care au fost selectaţi să activeze în aceste structuri au înclinaţii către pedagogie. Ei vor şti cum să abordeze fiecare situaţie în parte şi, mai departe, să fie luate măsuri cu sprijinul celorlate structuri de Poliţie, că vorbim de structurile de Judiciar sau de la Ordine Publică.”
Care sunt atribuţiile Poliţiei Siguranţă Şcolară? „Nu putem vorbi doar de unităţile de învăţământ. Vorbim, dacă vreţi aşa, de momentul în care copilul pleacă de acasă până ajunge la şcoală, vor fi evaluate situaţiile din mediul şcolar, precum şi drumul către casă, iar, după cum bine ştiţi, faptele de bullying se petrec de cele mai multe ori în mediul online, aşa că şi acest mediu este vizat. Colegii de la structurile de siguranţă şcolară vor face evaluări la nivelul fiecărei unităţi din învăţământ, iar mai departe acest material de evaluare va sta la baza realizării unor campanii de către Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii, aşa că nu mai vorbim neapărat de o campanie la nivel general naţional, acestea vor fi pliate pe fiecare unitate de învăţământ în parte. Vom putea interveni în situaţiile în care am fost semnalaţi, dar nu în acelea care se întâmplă spontan. Acolo vorbim şi de situaţia în care fiecare unitate de învăţământ trebuie să aibă asigurată paza, iar persoana respectivă poate interveni cel mai repede. Noi vom putea veni şi interveni cu ajutorul colegilor de la structurile de siguranţă şcolară pentru a evalua situaţia care a dus la acest eveniment şi pentru a preveni pe viitor astfel de fapte.”
Poliţia Siguranţă Şcolară va interveni doar când va fi cazul. Nu există un poliţist, să spunem, care va merge din şcoală în şcoală sau va patrula sau va rămâne într-o unitate de învăţământ. Bogdan Ghebaur: „Nu e vorba neapărat de patrulare. Vorbim de structuri la nivel judeţean care vor evalua mediile din fiecare unitate de învăţământ, iar pe viitor vor fi propuse soluţii pentru a preveni orice gen de faptă, fie că vorbim de bullying, fie că vorbim de loviri, fie că vorbim de certuri dintre elevi. Sau de atacuri între ei pe reţelele sociale, aşa cum spuneaţi mai devreme. Rămâne să ne mai auzim, pentru că este într-adevăr o situaţie intersantă, să vedem cum se vor descurca agenţii Poliţiei Siguranţă Şcolară, o structură nou înfiinţată la nivelul MI.”

Poliţia Română şi-a diversificat activitatea prin înfiinarea acestei noi structuri, care se numeşte Poliţia Siguranţă Şcolară. Lucrurile cred că sunt evidente, în momentul apariţiei unor fapte de bullying, sau bătăi, ori alte probleme apărute în unităţile de învăţământ primii care dau semnlul sunt tot profesorii şi directorii liceelor sau şcolilor.

RADOR

Foto: Pixabay