-

Ministerul Sănătăţii consideră că sunt necesare schimbări atât în privinţa indicilor din raportările zilnice COVID-19, cât şi în cea a volumului de teste care se fac zilnic. Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, doctorul Andreea Moldovan, spune că în prezent datele oficiale nu reflectă fidel situaţia din România, întrucât se testează mai puţin decât ar fi cazul şi se raportează mult mai puţine rezultate pozitive decât sunt, astfel că nu se cunoaşte incidenţa reală a infectărilor în ţară. Andreea Moldovan a explicat că în perioada următoare va fi încurajată folosirea testelor rapide antigen.
Andreea Moldovan: „Fiind nişte teste care sunt foarte rapide - cum le spune de fapt numele -, pe care le avem la îndemână, care durează în jur de 15 minute pentru a avea un rezultat, categoric această capacitate de testare va putea fi crescută. În prezent, acest lucru nu se întâmplă ca atare. Există încă o latenţă în a testa în unităţile medicale şi mai ales de a raporta aceste teste. În plus, aceste teste se fac momentan şi la domiciliu. Sunt mulţi oameni care îşi fac testarea, un membru al familiei iese pozitiv iar ceilalţi în familie nu-şi mai fac testul, pentru că nu are rost să-l folosească suplimentar, iar acel test nu se raportează. Astfel încât unul dintre focusuri este de a sublinia importanţa testării şi a raportării, tocmai ca să avem acea imagine corectă.”
Doctorul Andreea Moldovean a mai spus că Ministerul Sănătăţii doreşte ca testele rapide pentru depistarea coronavirusului să fie folosite şi în şcoli, în perspectiva reluării cursurilor cu prezenţă fizică în clase în condiţii de siguranţă pentru cadrele didactice, pentru copii şi familiile lor.

RADOR
Foto: Pixabay