-

Potrivit BNR, în primele două luni ale anului 2021, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 1.627 de milioane de euro.

În România, în primele două luni ale anului, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 1.627 de milioane de euro, comparativ cu 431 de milioane de euro în perioada ianuarie-februarie 2020, potrivit datelor comunicate astăzi de Banca Naţională a României. În repetate rânduri, guvernatorul Mugur Isărescu a avertizat că pentru a reduce deficitul extern trebuie redus deficitul bugetar, deoarece o corecţie necesară în cazul deficitului extern nu se va putea face doar prin deprecierea cursului.
În primele două luni ale anului, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de peste 1,6 miliarde de euro, comparativ cu numai 431 de milioane în perioada ianuarie-februarie 2020, conform datelor publicate astăzi de BNR. În aceeaşi perioadă, datoria externă totală a scăzut cu peste 2,3 miliarde de euro, ajungând la aproximativ 123,6 miliarde de euro. Pe componente, datoria externă pe termen lung, care reprezintă 73,6% din totalul datoriei externe, a scăzut cu două procente, iar cea pe termen scurt cu 1,3% faţă de valorile înregistrate la finalul anului trecut. Analistul economic Aurelian Dochia spune însă că este vorba numai de o reducere conjuncturală şi atrage atenţia asupra ritmului de creştere a deficitului extern, care pare să se accentueze.
Aurelian Dochia: „În momentul de faţă, datele arată că în 2021 s-ar putea să atingem un nou record în ceea ce priveşte deficitul extern. Şi, evident că lucrul care îngrijorează este finanţabilitatea acestui deficit. Nu se ştie dacă în anul şi în anii următori vom avea acces la finanţare, şi mai ales la finanţare în condiţii favorabile. Alternativa este să ne confruntăm cu o ajustare bruscă şi foarte dureroasă a deficitului extern, aşa cum s-a petrecut în criza anterioară din 2009. Nimeni nu vrea să ajungem acolo, dar nişte măsuri trebuie luate şi probabil că în acest context tendinţa de devalorizare a leului poate să fie interpretată şi ca un element pozitiv. Reformele structurale se discută şi autorităţile au plan şi pentru 2021 şi pentru anii următori; ideea merge pe reducerea deficitului bugetar, pentru că el este principalul contributor al presiunii acesteia către creşterea datoriei, creştere care este însoţită de dezechilibrul balanţei externe şi atunci toate măsurile care merg către reducerea deficitului bugetar pentru anul 2021 şi anii următori pot să ajute în reechilibrarea tuturor acestor indicatori. Evident că multe lucruri vor depinde şi de factori precum mersul economiei în Uniunea Europeană, care este principalul nostru partener, /anul/ agricol 2021, sperăm că este un an mai bun decât 2020. Sunt mulţi factori care vor contribui la rezultatul final, dar primele luni ale anului sunt îngrijorătoare şi sunt mulţi factori care încă nu merg aşa cum ne-am fi dorit. De exemplu, în ciuda progreselor care sunt făcute în materie de vaccinare, vedem că multe ţări sunt obligate să păstreze măsurile foarte restrictiv de limitare a consumului populaţiei în diverse domenii, mai ales, şi asta fără îndoială că afectează şi economia şi dinamica anului 2021.”
Datele publicate, astăzi, de BNR indică şi faptul că investiţiile străine directe în primele două luni ale anului au totalizat 578 de milioane de euro, în scădere faţă de perioada similară din 2020, când înregistrau 690 de milioane de euro.

RADOR
Foto: Pixabay