-

Parlamentul European a adoptat astăzi certificatul Uniunii Europene pentru COVID-19, adică o formulă de adeverinţă de călătorie cu un alt nume decât cel dat de Comisie.

Această variantă agreată oferă mai multă libertate de mişcare în pandemie decât ar fi dorit statele membre. Potrivit legislativului, pe certificat pot fi trecute numai vaccinurile aprobate de Agenţia europeană a Medicamentului sau cele acceptate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, deci, deocamdată, nu şi vaccinul rusesc sau cel chinezesc. În plus, Parlamentul doreşte aplicarea certificatului în regim temporar, numai pentru douăsprezece luni. La nivel de intenţie, certificatele ar trebui să fie gata de aplicare până în luna iunie, pentru sezonul turistic, şi să existe, astfel, standarde comune în materie de călătorii pentru europenii care sunt vaccinaţi, au teste negative sau au anticorpi după boală.

Legislativul cere şi teste COVID gratuite, astfel încât persoanele cu venituri reduse să nu fie discriminate pentru că nu îşi permit teste mai scumpe, ca cele PCR. În esenţă, Parlamentul European vrea ca viitorul certificat să aibă o putere reală în materie de liberă circulaţie, dar să nu condiţioneze acest drept, iar statele membre să nu poate impune carantina sau izolarea europenilor cu acest document. Legislativul are altă opinie decât statele membre şi în ce priveşte tipul vaccinurilor. Eurodeputaţii vor ca pe certificate să fie trecute numai vaccinurile aprobate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru utilizare în regim de urgenţă sau cele aprobate de Agenţia Europeană a Medicamentului, cu eficienţă dovedită. Atât că unele state membre folosesc deja ori au de gând să folosească şi vaccinurile chinezesc şi rusesc, până acum neaprobate în Uniune.

În negocierile dintre Parlament şi Consiliul se anunţă a fi, de fapt, pe de o parte, dreptul şi obligaţia instituţiilor Uniunii de asigurat libera circulaţie versus dreptul statelor membre de a decide la nivel naţional măsuri de sănătate publică. Negociatorii legislativului în dosarul certificatelor au avertizat că statele membre nu ar trebui să introducă restricţii suplimentare odată certificatul este în vigoare şi că, în cazul în care Consiliul, adică ţările membre, nu acceptă restaurarea libertăţii de circulaţie a persoanelor, atunci Parlamentul va bloca iniţiativa cu totul.

RADOR
Foto: Pixabay