-

Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de peste 9 miliarde de euro în primele şapte luni ale anului.

Cifrele sunt comparativ cu 5,35 de miliarde în perioada similară a anului trecut - arată datele Băncii Naţionale a României. Majorarea este pusă pe seama creşterii deficitelor înregistrate de balanţa bunurilor şi pe cea a veniturilor la bugetul de stat.

Raportul BNR arată că datoria externă totală a crescut cu peste 6 miliarde de euro de la începutul anului. Cea pe termen lung a însumat aproape 96 de miliarde de euro la finalul lui iulie, în creştere cu 3,3% şi reprezenta aproape 73% din totalul datoriei externe, iar cea pe termen scurt a depăşit 36 de miliarde de euro. În ceea ce priveşte gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt, calculată la valoarea reziduală, cu rezervele valutare la 31 iulie, a fost de aproape 85%, comparativ cu peste 90 de procente la finalul anului trecut. BNR anunţă că în primele şapte luni, investiţiile străine directe au ajuns la 3,962 de miliarde de euro, în creştere cu peste 200 de procente, însă actualele evoluţii politice au dus la pierderea încrederii companiilor germane în implementarea reformelor necesare şi urgente - reiese dintr-un comunicat al Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germană. Companiile au nevoie de toată atenţia şi sprijinul politic şi administrativ, subvenţiile oferite de Uniunea Europeană trebuie să ajungă în economie, administraţiile trebuie să devină mai profesioniste şi mai digitalizate şi astfel, nivelul de trai al populaţiei să crească semnificativ.

RADOR
Foto: Pixabay