-

Guvernul condus de Florin Cîțu a fost demis marţi (n.r. 5 octombrie a.c.) printr-un vot istoric al Parlamentului.

Din 318 aleși prezenți în plen toate voturile exprimate, 281, au fost în favoarea moțiunii de cenzură inițiate de PSD.

Cabinetul a fost demis la mai puțin de un an de la învestire, iar liderii politici au făcut deja declarații despre strategiile pe care le au în vedere.

Amalia Bojescu de la Palatul Parlamentului: "Într-o declarație la cald, premierul demis Florin Cîțu spunea că PNL are deja luate propriile decizii și va merge la consultările de la Palatul Cotroceni cu o strategie. El a reafirmat că există o decizie a conducerii partidului de a nu mai avea discuții cu USR, care a votat alături de PSD și AUR moțiunea de cenzură. PSD susține în continuare că singura soluție o reprezintă alegerile anticipate.

Președintele social-democrat, Marcel Ciolacu, a făcut apel la responsabilitate, adăugând că așteaptă mesajul președintelui României. Liderul PSD mai spune că dacă în parlament se creează o majoritate cu sprijinul președintelui României o soluție ar fi un guvern de specialiști, până când vor fi organizate alegeri anticipate.

Tot de responsabilitate a vorbit și vicepreședintele USR, Dan Barna, care a precizat că la consultările de la Palatul Cotroceni formațiunea va merge cu propunerea Dacian Cioloș premier. El a adăugat că vor participa la consultări pentru a depăși criza politică și așteaptă din partea PNL o reacție echilibrată.

La ora 18:00, președintele Klaus Iohannis are programată o declarație de presă, când, probabil, va anunța declanșarea consultărilor cu partidele parlamentare pentru desemnarea unui nou premier."

Foto: wikimedia.org