-

Sportiv român nevăzător: bronz la Jocurile Paralimpice de la Tokyo

Sportivul român Alexandru Bologa a cucerit medalia de bronz la judo, în cadrul cat. 60 kg, la Jocurile Paralimpice de la Tokyo, după ce a câştigat meciul cu uzbecul Şerzod Namozov.

Este a doua medalie pentru delegaţia română, după cea a ciclistului Eduard Novak.
Alexandru Bologa, antrenat de Tamas Gergely, obţine astfel o nouă medalie de bronz la Jocurile Paralimpice, după cea câştigată în 2016, la Rio. El a câştigat prin descalificarea adversarului (clasa B3), după două minute şi 17 secunde din „golden score”.
Alexandru s-a născut la Derşida, în Sălaj. Nu mai vede de la şase ani, dar nu a cedat niciodată în faţa provocărilor pe care viaţa i le-a scos în cale. La trei ani a început să-şi piardă vederea, iar la 6 ani a orbit definitiv.
„Am avut probleme de mic. De la 6 ani am rămas nevăzător complet. Mama a luat un microb în timpul sarcinii, care m-a afectat, iar ulterior, mi-am pierdut vederea definitiv. A trebuit să învăţ să fac faţă acestei situaţii, dar având probleme de mic, chiar dacă nu atât de grave, m-am obişnuit aşa. Eu aşa ştiu lumea, aşa o percep şi cred că, cu toate că ai o dizabilitate, poţi să faci ceva în viaţă”, a explicat sportivul român într-un interviu pentru Monitorul de Cluj.
Părinţii, care au lucrat în străinătate, au făcut eforturi pentru a-l duce în Belgia, unde a suferit o intervenţie chirurgicală. A fost în zadar, dar avea să fie ultima înfrângere a lui Alex"? Acum e dublu campion european la judo şi are două medalii de bronz la Jocurile Paralimpice. 

RADOR
Foto: Pixabay