Ascultă Radio Antena Satelor Live

Despre orez, bob cu bob

Cu spice gratioase, inclinate in semn de umilinta si de ofranda adusa omului, cu o eleganta si o frumusete discrete si cu o personalitate fascinanta – fiind intre graminee singura capabila sa creasca in apa – orezul impresioneaza, inainte de toate, prin capacitatea extraordinara de a oferi hrana de fiecare zi unei mari parti din populatia globului.

Despre orez, bob cu bob

16 Februarie 2020, 15:01

Cel putin doua miliarde de oameni depind astazi de orez, care constituie elementul esential al meselor zilnice. Dar ceea ce conteaza mai mult este faptul ca orezul e un aliment complet, capabil sa dea putere corpului si sa curete tesuturile in profunzime.

Este o cereala cu mari virtuti terapeutice, relevate inca din Antichitate. Se digera usor si dezintoxica organismul, are o va­loare nutritiva exceptionala, contine aminoacizi, in special lizine, intr-o proportie armonioasa si echilibrata. Este, totodata, bogat in siliciu, unul dintre mineralele rare in alte alimente, dar indispensabil omului, caci are proprietatea de a fixa calciul si magneziul in organism. Astfel, orezul contribuie la combaterea degenerescentelor arterelor, pe care le pastreaza suple. In cazul unor maladii grave, se recomanda sustinerea vitalitatii unei persoane adaugand in alimentatie crema de orez.

In mod obisnuit, noi alegem intre orezul cu bob rotund, cu bob lung sau cel glutinos, cu bob marunt. In Europa se cultiva relativ putine specii de orez, indeosebi in Italia si Spania, chiar si in Romania, pe o suprafata redusa. Insa in India sau in China, tari recunoscute pentru cultura de orez, exista mii de varietati distincte, prin culoare, forma, consistenta. Incercand diferite tipuri de orez, putem distinge savori diferite, subtile, de la gustul dulceag al orezului cu bob rotund la cel puternic, plin, al orezului cu bobul lung. Orezul glutinos este ideal pentru hrana copiilor si pentru prepararea deserturilor, dar se recomanda, de asemenea, mamelor care alapteaza, pentru ca induce cresterea lactatiei.

Fiert, prajit, la cuptor
Cei mai multi dintre noi credem ca nu e nici o scofala sa pregatesti un pilaf sau un orez cu lapte. Totusi, putini cunosc cu adevarat tehnicile corecte de preparare a lui. De multe ori observam ca mancarea iese ori prea apoasa, ori prea seaca, ori insuficient gatita. Pentru ca sa se constituie intr-o hrana completa, sanatoasa, el trebuie gatit "ca la carte". Bobul bine fiert, de exemplu, este cel care a "inflorit" putin, lasand sa i se vada miezul.

Va prezentam cateva metode de fierbere a orezului. Una dintre metodele de baza este urma­toarea: se spala orezul si se pune intr-o cratita cu apa rece (doua cani de apa la una de orez) si putina sare. Se aduce la fierbere incet, cu focul potrivit, dupa care se face flacara mica si se lasa aproximativ 50 de minute. O alta metoda este ca, dupa ce ati spalat orezul sa-l puneti intr-o cratita cu apa adusa deja la punctul de fierbere. Oala cu apa se trage de pe foc, se pune orezul si sarea, apoi se reasaza pe flacara pana incepe din nou sa fiarba, dupa care se micsoreaza flacara, se acopera vasul si se lasa sa fiarba 50 de minute. Cu focul mic, orezul fierbe pe indelete si absoarbe toata apa. Daca am folosi foc puternic (si apa mai multa), toate substantele nutritive s-ar "varsa" in apa care, partial, se evapora.

O alta modalitate de a prepara orezul – dandu-i astfel si un gust aparte – este sa-l prajim inainte de a-l fierbe. Ideal este sa fo­losim o tigaie care nu lasa sa se prinda mancarea, alt­minteri se pot pune cateva picaturi de ulei cat sa nu lase orezul sa adere la vasul in care gatim. Pentru aceasta metoda, ideal este orezul cu bob lung. Se spala, se usuca intr-o hartie absorbanta, dupa care se pune in tigaie, pe foc mic, amestecand continuu, in spirala pana cand boabele incep sa se coloreze usor si sa emane un miros placut. Se varsa intr-un alt vas cu apa calda, putin sarata (o cana si o treime de apa la o cana de orez). Se acopera si se fierbe la foc mic 35 de minute.

In fine, a patra metoda simpla este cea de preparare la cuptor. Orezul se spala si se lasa cu apa (doua cani la o cana de orez), intr-un vas acoperit, peste noapte, ca sa se umfle. A doua zi dimineata se adauga sare, se pune intr-o cratita si se da la foc mic, la cuptor, pentru 45 de minute. Mancarea trebuie sa iasa foarte cremoasa.

De la aceste retete de baza pornind, adaugand alte ingrediente – legume, carne, grasimi (uleiuri vegetale, unt) – verdeturi si condimente, peste, fructe de mare, lapte, branzeturi sau fructe, putem obtine mii de retete delicioase.

Un text de Simona Lazăr

Foto: Pixabay

Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete
Gastronomie 25 Iunie 2023, 23:18

Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete

Când vine vorba de moravurile şi năravurile vremii de astăzi, comparaţia inevitabilă este cu opera lui Caragiale. „Aşa spus-a...

Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete
Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală
Gastronomie 24 Iunie 2023, 23:21

Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală

Existenţa acestui castel din Provenţa este de-a dreptul miraculoasă. Vechea familie nobiliară Adhemar, care s-a evidenţiat în...

Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală
Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei
Gastronomie 24 Iunie 2023, 22:28

Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei

V-aţi întrebat cum aţi putea ridica la un nivel superior pasiunea dumneavoastră pentru mâncare? Vă gândiţi, probabil, cum să...

Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei
Despre bucătăria dragostei sau voluptatea culinară...
Gastronomie 22 Iunie 2023, 22:37

Despre bucătăria dragostei sau voluptatea culinară...

Iată un subiect care a incitat de multe ori spiritele, provocând întocmirea de culegeri de reţete, eseuri, panseuri ori...

Despre bucătăria dragostei sau voluptatea culinară...
"Saraigli" ca-n insula Thassos
Gastronomie 16 Iunie 2023, 23:35

"Saraigli" ca-n insula Thassos

“Vă aşteptam! Vă pregătesc chiar acum două deserturi!”, ne-a spus Sotiria Kiriatzidou imediat ce am intrat în magazinul ei cu...

"Saraigli" ca-n insula Thassos
Festivalul Tradiţiilor şi Gastronomiei Pescăreşti, la Constanţa
Gastronomie 15 Iunie 2023, 22:07

Festivalul Tradiţiilor şi Gastronomiei Pescăreşti, la Constanţa

Joi după amiază, la Pavilionul Expoziţional din Constanţa a fost deschisă oficial prima ediţie a Festivalului Tradiţiilor şi...

Festivalul Tradiţiilor şi Gastronomiei Pescăreşti, la Constanţa
Prăjitura Malakoff, un „tribut” adus învingătorilor de la Sevastopol
Gastronomie 14 Iunie 2023, 23:39

Prăjitura Malakoff, un „tribut” adus învingătorilor de la Sevastopol

Nu de puţine ori, istoria gastronomică e legată, sensibil, de istoria cea mare a omenirii. Iată, de pildă, prăjitura Malakoff...

Prăjitura Malakoff, un „tribut” adus învingătorilor de la Sevastopol
Mleşniţa, plăcinta aurie din vremea Primului Ţarat Bulgar
Gastronomie 04 Iunie 2023, 23:43

Mleşniţa, plăcinta aurie din vremea Primului Ţarat Bulgar

În veacul al X-lea, călătorul arab Fadlana consemna în notele sale de călătorie că bulgarii aveau pe masa lor tot felul de...

Mleşniţa, plăcinta aurie din vremea Primului Ţarat Bulgar