Ascultă Radio Antena Satelor Live

Gelatierul și actrița

La St. Tropez, cu zece veri in urma, l-am intalnit pe unul dintre celebrii gelatieri ai Rivierei franceze, care "a facut istorie" in oraselul identificat astazi cu Louis de Funes si seria "Jandarmilor" lui. Popoff, de la "Glaces Popoff", in ciuda numelui slav cu care si-a ridicat gloria, este de fapt un roman, un bucovinean nonagenar (azi), plecat din Straja in timpul celui de-al doilea razboi mondial.

Gelatierul și actrița

27 Iunie 2020, 05:20

A intrat in anecdotic, deja, felul in care maestrul Popoff (romanul George Cotos) si-a atras primii clienti in gelaterie, dand de-a rostogolul, din capul dealului, de la biserica, mii de cornete de inghetata. Urmandu-le curiosi, turistii din oras au ajuns in port, acolo unde Cotos tocmai inaugura masinaria lui capabila sa modeleze o spirala de inghetata inalta de 15 cm. Georges Cotos e insa mai mult decat un simplu gelatier, fiind unul dintre artistii plastici care au marcat arta sudului francez in ultimele sase decenii. Cotos i-a cunoscut pe Breton si pe Picasso, a pictat pentru Printul Rainier de Monaco si pentru frumoasa sa sotie, Grace. Iar din inghetata sa au gustat Regele Mihai si Regina Ana a Romaniei, Alain Delon si frumoasele, incitantele actrite Brigitte Bardot si Barbara Streisand. Cu siguranta, cand a intalnit-o pe aceasta din urma nu stia ca celebra artista a creat ea insasi o reteta de inghetata. Altfel, poate, ar fi facut schimb de secrete. Deh, ca-ntre gelatieri! Dar pentru ca eu am aflat de existenta ei, nu ezit sa va impartasesc reteta de "inghetata cu cafea instant", asa cum Babs a preparat-o prima data pe la jumatatea anilor ’60. Ai nevoie de 24 de bezele, o cana cu lapte, o lingura de cafea instant, o cana de frisca. Se pune laptele intr-o cratita la foc mic. Se zdrobesc bezelele si se incorporeaza, amestecand mereu, foarte repede. Se bate pana iese o compozitie spumoasa. Se trage de pe foc, se adauga cafeaua instant si se mixeaza. Se incorporeaza apoi frisca, se lasa la rece, se pune in forme si se da la congelator. Recomandarea Barbarei, pentru o prezentare inspirata: doua frunze de menta si-o spirala de coaja de lamaie confiata.

Un text de Simona Lazăr

Foto: Pixabay

Ce ar trebui să se mănânce de Sfântul Andrei?
Gastronomie 30 Noiembrie 2023, 14:40

Ce ar trebui să se mănânce de Sfântul Andrei?

Pe 30 noiembrie este praznicul Sfântului Andrei. Cinstim memoria Sfântului Andrei cel Întâi Chemat - un predicator creştin,...

Ce ar trebui să se mănânce de Sfântul Andrei?
Covasna: Maeştri bucătari, invitaţi la Conferinţa Regională de Turism de la Balvanyos; printre ei - deţinătorul unei stele Michelin
Gastronomie 02 Noiembrie 2023, 15:55

Covasna: Maeştri bucătari, invitaţi la Conferinţa Regională de Turism de la Balvanyos; printre ei - deţinătorul unei stele Michelin

Gastronomia este una dintre principalele teme ale Conferinţei Regionale de Turism, care va avea loc la Băile Balvanyos pe 9...

Covasna: Maeştri bucătari, invitaţi la Conferinţa Regională de Turism de la Balvanyos; printre ei - deţinătorul unei stele Michelin
Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”
Gastronomie 14 Septembrie 2023, 09:45

Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”

Încep seria celor 4 ateliere gastronomice din cadrul proiectului „Gust de Maramureş, reţete tradiţionale de pe Valea...

Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”
"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua
Gastronomie 19 Iulie 2023, 22:51

"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua

Plăcinte, grătare pline cu mititei, bulz tradiţional, frigărui şi fripturi, mâncare la ceaun, pastrame, cotlete şi costiţe,...

"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua
Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete
Gastronomie 25 Iunie 2023, 23:18

Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete

Când vine vorba de moravurile şi năravurile vremii de astăzi, comparaţia inevitabilă este cu opera lui Caragiale. „Aşa spus-a...

Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete
Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală
Gastronomie 24 Iunie 2023, 23:21

Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală

Existenţa acestui castel din Provenţa este de-a dreptul miraculoasă. Vechea familie nobiliară Adhemar, care s-a evidenţiat în...

Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală
Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei
Gastronomie 24 Iunie 2023, 22:28

Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei

V-aţi întrebat cum aţi putea ridica la un nivel superior pasiunea dumneavoastră pentru mâncare? Vă gândiţi, probabil, cum să...

Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei
Despre bucătăria dragostei sau voluptatea culinară...
Gastronomie 22 Iunie 2023, 22:37

Despre bucătăria dragostei sau voluptatea culinară...

Iată un subiect care a incitat de multe ori spiritele, provocând întocmirea de culegeri de reţete, eseuri, panseuri ori...

Despre bucătăria dragostei sau voluptatea culinară...