Ascultă Radio Antena Satelor Live

Mușchi de vită cu ficat de gâscă astupat cu izmă proaspătă (rețeta Kerei Calița)

Marii chefs bucătari sunt, întotdeauna, creatori de școală culinară și, la acest capitol, de bună seamă că nici Jariștea Locantă, sub privegherea Kerei Calița, nu face abatere, ba chiar dimpotrivă. Cuhnia restaurantului din inima Bucureștilor vechi a fost și este conturată gastronomic de cultura, avântul și mâinile de aur ale unicului Nicolas Bodislav, întâiul sfetnic al meselor întinse cu grijă și fală ale Jupânesei.

Mușchi de vită cu ficat  de gâscă astupat cu izmă proaspătă (rețeta Kerei Calița)

08 Aprilie 2020, 16:19

Printre ucenicii săi de vază se prenumără și un ardelean cu ochi de peruzea, care de mai bine de un pătrar de veac robotește cu iscusință printre oalele și ceaunele Jariștei. Facem aici vorbire de merituosul Cernaeff, poate cel mai însemnat discipol al lui Bodislav.

Harnic și ascultător, Cernaeff nu s-a mulțumit însă a reproduce cu fidelitate creațiile aromitoare ale maestrului său și a devenit el însuși un bucătar de o mare originalitate, dăruit patimei euristice și semnatar al multor rețepte antologice. Între acestea, cea în care a regândit împletirea sfârcului de mușchi de bou cu ficatul onctuos de gîscă îndopată și, părăsind tradiția franțuzească flamboiantă, l-a gătit balcanic-levantin cu izmă proaspătă dovedind că în bucătăria precisă a Caliței nu se freacă niciodată degeaba menta.

Această rețetă originală a fost lăudate de mari oameni, cum ar fi cei patru președinți de după Revoluție ai României și alte nume răsunătoare a culturii și politicii europene.

Renunțând la timiditatea sa proverbială, destoinicul Cernaeff a inaugurat un nou capitol deosebit de gustos în gătirea cărnii de vită. Harnicul bucătar a ales un mușchi frumos întreg, a cumpănit preț de o minută și a ales partea de mijloc cea mai bună, un hartan splendid, cam la trei kilograme și jumătate, l-a curățat de zgârciuri, vinișoare și membrană, pentru a-l întinde pe cel mai încăpător blat de lemn pe care l-a găsit la îndemână. Apoi, a trecut meticulos la treabă, a șmirgheluit un pic ciocanul de șnițele, a trecut instrumentul modern de tortură printr-o baie de vin roșu cu mirodenii, după care a bătut mușchiul cu o îndârjită poftă, până ce l-a preschimbat într-o foiță netedă și subțire, având grosimea jumătății degetului mic de la mâna stângă a unei domnițe alintate, care își petrece după-amiezele la gherghef, țesând povești romanțioase.

Acesta va fi fost abia începutul, după ce a lucrat în carnea marmorată precum Michelangelo în piatra sidefie de Carrara, al nostru Cernaeff a căutat în frigoriferul de taină al Caliței cel mai frumos ficat de gâscă îngrășată silnic, o palmipedă căreia, de cinci ori pe zi, i s-a turnat pe gâtlej cu o pâlnioară uruială de boabe de porumb, grâu și mei amestecată cu miere de salcâm, această dulce pedeapsă bulimică ducând în final la apariția unui ficat frumos, cântărind pe puțin două kilograme.

Lobii de ficat de gâscă, care au așteptat înainte vreme zile întregi în cognac, s-a dat prin făină cernută fin și s-a prăjit răbdător, la foc molcom spre potrivit, până ce se va fi rumenit frumos, căpătând prețioase nuanțe aurii și întărindu-se puțin, precum semnințele busuiocului strecurat sub pernă în noaptea de Bobotează.

Ficatul astfel sulemenit se lasă apoi să se odihnească pe puțin un sfert de ceas la loc răcoros, înfășat în pergament și învelit într-un șervet curat de cânepă folosit prima oară după ce a fost tras la război de o fată dacă cu ochii albaștrii.

Citeste continuarea AICI

Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală
Gastronomie 24 Iunie 2023, 23:21

Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală

Existenţa acestui castel din Provenţa este de-a dreptul miraculoasă. Vechea familie nobiliară Adhemar, care s-a evidenţiat în...

Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală
Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei
Gastronomie 24 Iunie 2023, 22:28

Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei

V-aţi întrebat cum aţi putea ridica la un nivel superior pasiunea dumneavoastră pentru mâncare? Vă gândiţi, probabil, cum să...

Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei
Despre bucătăria dragostei sau voluptatea culinară...
Gastronomie 22 Iunie 2023, 22:37

Despre bucătăria dragostei sau voluptatea culinară...

Iată un subiect care a incitat de multe ori spiritele, provocând întocmirea de culegeri de reţete, eseuri, panseuri ori...

Despre bucătăria dragostei sau voluptatea culinară...
"Saraigli" ca-n insula Thassos
Gastronomie 16 Iunie 2023, 23:35

"Saraigli" ca-n insula Thassos

“Vă aşteptam! Vă pregătesc chiar acum două deserturi!”, ne-a spus Sotiria Kiriatzidou imediat ce am intrat în magazinul ei cu...

"Saraigli" ca-n insula Thassos
Festivalul Tradiţiilor şi Gastronomiei Pescăreşti, la Constanţa
Gastronomie 15 Iunie 2023, 22:07

Festivalul Tradiţiilor şi Gastronomiei Pescăreşti, la Constanţa

Joi după amiază, la Pavilionul Expoziţional din Constanţa a fost deschisă oficial prima ediţie a Festivalului Tradiţiilor şi...

Festivalul Tradiţiilor şi Gastronomiei Pescăreşti, la Constanţa
Prăjitura Malakoff, un „tribut” adus învingătorilor de la Sevastopol
Gastronomie 14 Iunie 2023, 23:39

Prăjitura Malakoff, un „tribut” adus învingătorilor de la Sevastopol

Nu de puţine ori, istoria gastronomică e legată, sensibil, de istoria cea mare a omenirii. Iată, de pildă, prăjitura Malakoff...

Prăjitura Malakoff, un „tribut” adus învingătorilor de la Sevastopol
Mleşniţa, plăcinta aurie din vremea Primului Ţarat Bulgar
Gastronomie 04 Iunie 2023, 23:43

Mleşniţa, plăcinta aurie din vremea Primului Ţarat Bulgar

În veacul al X-lea, călătorul arab Fadlana consemna în notele sale de călătorie că bulgarii aveau pe masa lor tot felul de...

Mleşniţa, plăcinta aurie din vremea Primului Ţarat Bulgar
Despre bucătăria medievală germană
Gastronomie 03 Iunie 2023, 23:46

Despre bucătăria medievală germană

Mi-au atras atenţia nu demult două cărţi de bucate, publicate în condiţii grafice excelente, cu inserturi de imagini pe...

Despre bucătăria medievală germană