-

 Curtea de la Strasbourg: vaccinarea obligatorie, necesară în democrație

Pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului, obligaţia de vaccinare trebuie considerată "necesară într-o societate democratică".

Acest lucru a fost stabilit într-o hotărâre legată de apelul unor familii împotriva statului Cehiei, unde există obligaţia de a imuniza copiii împotriva a nouă boli. Nerespectarea implică amenzi pentru avocaţii responsabili de minori, în timp ce copiii nevaccinaţi nu sunt admişi la preşcolari (cu excepţia celor care nu pot fi imunizaţi din motive de sănătate).
Judecătorii de la Strasbourg, potrivit unei declaraţii, au constatat că "žpolitica cehă a urmărit obiectivele legitime de protejare a sănătăţii şi drepturilor celorlalţi, menţionând că vaccinarea îi protejează atât pe cei care o primesc, cât şi pe cei care nu pot fi vaccinaţi din motive medicale şi, prin urmare, se bazează pe imunitatea colectivă pentru protecţia împotriva bolilor contagioase grave". Mai mult, instanţa subliniază "nevoia socială urgentă de a proteja sănătatea individuală şi publică de bolile în cauză şi de a proteja împotriva oricărei tendinţe descendente a ratei de vaccinare în rândul copiilor". În ceea ce priveşte imunizarea, "obiectivul principal trebuie să fie ca fiecare copil să fie protejat împotriva bolilor grave, fie prin vaccinare, fie în virtutea imunităţii colective".

RADOR
Foto: Pixabay

Articole înrudite