-

La sat, Dumnezeu face parte din familie

Slujba de Duminică este sfântă la sat. Cu mic, cu mare, cam toți oamenii satului vin să asculte, să se închine și să mulțumească.

Biserica “Adormirea Maicii Domnului“ din satul Călinești, comuna Florești, județul Prahova ne-a atras atenția, relateaza Ramona Alexandrescu - corespondent Radio Antena Satelor.

Pictura trădează vremea când a fost construită și este opera ucenicilor lui Pârvu Mutu în anul 1692 și a fost restautată între anii 1988 - 1990.

Mi-a atras atenția pictura cu Sfântul Mucenic Hristofor, sfântul cu cap de câine, care este prăznuit la data de 9 mai.

Sfântul Hristofor apare pictat pe pereții vechilor mănăstiri sau biserici creștine sub două chipuri. În nordul Moldovei apare cu chip de bărbat de rând, care îl duce în spate pe Hristos prunc și în bisericile și mănăstirile din Muntenia și Oltenia ne apare pictat în cea de-a doua ipostază, având cap de câine și o cruce de mucenic în mână.

Oamenii cu cap de câine, numiți și "chinocefali", sunt menționați încă din cele mai vechi timpuri.

Sfântul Mucenic Hristofor era un tânăr de o frumusețe rară, care, din dragoste pentru Hristos, a ales să renunțe la viața sa normală, ca să nu mai stârpească ispite prin frumusețea trupului și chipului său.

Tânărul Hristofor s-a rugat lui Dumnezeu să-i ia frumusețea pe care tot El i-o și dăduse. Rugăciunea lui a fost ascultată și a doua zi el s-a văzut lipsit de acea cruce grea a frumuseței, în loc de cap de om el având cap de câine.

În unele locuri el apare și cu cap de miel.

Toate bisericile și mănăstirile din vechime îl aveau pe Sfântul Mucenic Hristofor, pictat alături de alți sfinți.

1

2

3

4

5

6

7

8

9