Avem provizii. Cum le folosim eficient
Magazinele s-au golit de câteva ori deja, iar specialiștii spun că vârful crizei abia urmează.

24 Martie 2020, 11:03
Avem de hrănit copii, care sunt toată ziua acasă, pe noi, care nu mai mâncăm la cantine sau la serviciu, ci tot acasă. Am întrebat doi nutriționiști, medicii Laura Ene și Mihaela Posea, cum să facem să gestionăm eficient proviziile pe care le avem.
1. Copiii sunt permanent acasă, ce le dăm de mâncare?
Din punctul de vedere al alimentației, faptul că nu mai avem activități în afara casei ar trebui să fie un avantaj, pentru că orarul meselor poate să fie ceva mai regulat.
În ceea ce privește mâncarea în sine, vrem, nu vrem, va trebui să gătim câte ceva: ciorbă, mâncare făcută la cuptor sau la slow cooker. Totuși, este un moment bun să îi reobișnuim cu mâncarea gătită.
Un meniu zilnic ar putea să arate în felul următor:
Mic dejun: ouă fierte, roșii, castraveți sau orice legume avem în frigider, pâine, lapte sau iaurt
Prânz: mix de legume congelate, dacă nu avem proaspete, cu carne de pui
Cină: ciorbă de perișoare sau tot o mâncare cu legume și carne slabă
Gustări: fructe proaspete, dacă avem, sau congelate, combinate cu fructe oleaginoase, nuci, semințe și iaurt. Cel mai bine ar fi fără dulciuri, iar ca să nu le dăm dulciuri, cel mai bine e să nu le avem în casă.
Foarte important este să nu transformăm aceste momente de stat în casă într-un mâncat permanent, mai ales că nu avem posibilitatea de a avea activități fizice în aer liber sau în mod organizat, așa că vor crește un pic riscurile îngrășării.
Nu trebuie să profităm de ocazie și să ne așezăm în fața televizorului cu fel de fel de gustări sau tratații.
Și țineți cont că perioada aceasta de stat acasă se poate prelungi.
2. Gătim zilnic sau la câteva zile?
Cel mai bine ar fi să gătim la 2 - 3 zile ciorbele sau supele, iar restul felurilor să le pregătim zilnic.
Dar în această perioadă, în care avem mai mult timp la dispoziție, putem profita și să transformăm gătitul într-o activitate împreună cu copiii, o activitate educativă, din care ei pot să învețe o grămadă de lucruri.
De la beneficiile pentru sănătate ale diverselor tipuri de alimente, la dezvoltarea și exersarea motricității, prin spălarea alimentelor, felierea lor, amestecarea și așa mai departe.
Citeste continuarea AICI
Foto: pixabay.com