Ce este cataracta? Tipuri de cataractă, simptome, tratament
Cataracta este reprezentată de încețoșarea (sau opacifierea) lentilei ochiului, cristalinul, care în mod fiziologic prezintă o compoziție perfect transparentă.

22 Aprilie 2020, 08:55
Cristalinul este una dintre cele mai importante structuri anatomice pe care le întâlnim la nivelul ochiului, astfel încât, datorită formei sale biconvexe, se comportă ca o lentilă și participă în procesul de refracție a luminii care ajută la formarea imaginii pe retină, și totodată are un rol esențial în procesul de acomodare a vederii, în cazul vederii la distanță sau la apropiere, ambele proprietăți diminuându-se treptat odată cu înaintarea în vârstă.
Dată fiind importanța cristalinului, “albirea” acestuia poate crea serioase impedimente în momentul pătrunderii luminii în ochi și poate duce la serioase deficiențe în vedere, care pot duce la orbirea totală sau parțială a persoanei. Pentru persoanele care suferă de această afecțiune, privirea unui obiect prin cristalinul devenit opac este descris asemănător cu privirea unui obiect printr-o fereastră înghețată sau prin ceață.
Care sunt cauzele cataractei?
La naștere, în mod normal, cristalinul prezintă o transparență perfectă (în afara cazurilor de copii care suferă de cataractă congenitală). Înrăutățirea stării cristalinului vine, de obicei, odată cu înaintarea în vârstă, când cristalinul își pierde elasticitatea și conținutul său este “alterat”.
O altă cauză este reprezentată de diferite leziuni care au capacitatea de a modifica țesutul din care este alcătuit cristalinul ochiului. De asemenea, poate avea o predispoziție genetică sau poate fi cauzată de alte afecțiuni oculare, de diverse intervenții chirurgicale la ochi sau de afecțiuni precum diabetul. Și folosirea pe termen lung a medicamentelor din clasa steroizilor poate favoriza dezvoltarea cataractei.
Tipuri de cataractă
Cataracta congenitală – este prezentă la naștere sau apare în primele luni de viață ale copilului. Cataracta congenitală trebuie operată imediat, astfel încât să nu împiedice dezvoltarea vederii copilului și să afecteze permanent funcția vizuală o ochiului respectiv.
Cataracta subcapsulară – Albirea porțiunii din imediata vecinătate a capsulei cristalinului duce la apariția cataractei subcapsulare.
Cataracta nucleară – este cel mai frecvent tip de cataractă. Aceasta se caracterizează prin opacifierea părții centrale a cristalinului.
Cataracta patologică – apare în asociere cu diabetul zaharat (în multe cazuri de diabet este afectat ochiul, implicit vederea) sau în asociere cu alte boli ale pacientului.
Citeste continuarea AICI