Ce trebuie să știm despre epidemia cu COVID-19
Întrucât există o explozie de informații, opinii și comentarii despre COVID-19 la nivel mondial, care se propagă mai ales pe internet și prin social media, este important ca oamenii să se bazeze pe fapte și informații credibile.

26 Februarie 2020, 15:07
Dr. Sarah Borwein, specialist în boli infecțioase, expert în tratarea Sindromului Respirator Acut (SARS), a acordat un interviu în exclusivitate pentru admedilink, în care a explicat care sunt lucrurile importante pe care trebuie să le știm despre epidemia cu coronavirusul asiatic.
Medicul este originar din Canada, a practicat timp de 15 ani în Hong Kong și a derulat cu succes programul de control al infecțiilor în singurul spital pentru expați din Beijing în perioada epidemiei cu Sindromul Respirator Acut (SARS).
Asemănări și diferențe între SARS și COVID-19
Caracteristicile comune ale SARS și COVID-19 este faptul că aparțin aceleiași familii de viruși, s-au transmis de la animale la oameni, au originea în China și provoacă pneumonii severe.
Diferențele dintre cei doi viruși se regăsesc în faptul că SARS a fost mai periculos decât COVID-19 dar și mai puțin transmisibil.
SARS a provocat repede pneumonii, însă era transmisibil doar atunci când pacienții erau grav bolnavi și, de obicei, ajunseseră deja la spital. Circa 10% din persoanele infectate cu SARS au decedat.
CODVI-19, pe de altă parte, se reproduce în tractul respirator superior, ceea ce face ca persoanele infectate să aibă o mulțime de viruși, deși au doar simptome ușoare.
Nu se știe câți dintre bolnavi dezvoltă pneumonie, dar, dintre aceștia, circa 20% sunt grav afectați și sub 2% mor. Ratele de deces nu se știu cu siguranță, dar este probabil să fie mai mici de 1%.
Prin urmare, COVID-19 este mult mai puțin letal decât SARS dar și mai greu de controlat întrucât se răspândește mai ușor. Acesta este motivul pentru care persoanele decedate din cauza coronavirusului, în ultimele șase săptămâni, sunt mai multe față de cele care au avut SARS.
O veste bună este faptul că medicina a avansat considerabil în cei 17 ani de la epidemia cu SARS. În anul 2003 a fost nevoie de luni de zile pentru aflarea virusului și găsirea unui vaccin.
COVID-19 fost identificat repede iar acest lucru a făcut mult mai ușoară stabilirea persoanelor infectate. În plus, există deja multe tratamente pentru coronavirus și câteva perspective de dezvoltare a unui vaccin.
Epidemia de panică
Cel mai important lucru învățat de la SARS a fost că bolile infecțioase nu țin cont de frontiere sau decizii guvernamentale și nu pot fi ascunse.
Astfel că este nevoie de cooperare internațională, transparență și schimb de informații pentru a putea controla o epidemie.
Citeste continuarea AICI
Foto: pixabay.com