Cum poţi face mai mult rău încercând să ajuţi
Românii, oameni sentimentali şi săritori, acţionează când un om are un necaz pe stradă şi aplică metode auzite prin telefonul fără fir cum că ar rezolva suferinţa.

09 Ianuarie 2020, 10:36
Unele sfaturi şi acţiuni de ajutorare sunt inutile, chiar greşite.
După o masă mai bogată, după ce înfulecă bunătăţile din farfurie, unii oameni au senzaţia că s-a dus dumicatul pe drum greşit, spre trahee, nu spre esofag şi apare răul unei înecări.
Cel păţit aproape nu mai poate respira, se învineţeşte la faţă şi cei din jur sar, lovindu-l în spate, spre ceafă cu pumnul, pasămite să deblocheze gâtul.
Metoda este inutilă, chiar greşită, respiraţia nu se deblochează, ba mai mult, şocul loviturii în spate, accentuează disconfortul.
Profesorul doctor Dorin Sarafoleanu, membru al Academiei de Ştiinţe Medicale, explică ce e de făcut pentru a ajuta omul aflat cu senzaţia de înecare la înghiţirea greşită a unui dumicat de mâncare. Cel în astfel de suferinţă trebuie luat pe spatele celui ce-l ajută, spate în spate, ca un rucsac şi trebuie zgălţâit, scuturat. Astfel, se deblochează respiraţia şi înghiţitul.
Un alt necaz apare la unii oameni care urcă pe munte sau care se află într-un avion ce se ridică la înălţime. Unor oameni li se infundă urechile, senzaţia e rea, se deblochează când omul se reîntoarce pe aeroport sau coboară de pe serpentine.
La unii, înfundarea urechilor se prelungeşte şi o zi, aduce şi durere în aparatul urechii.
Citeste continuarea AICI
Foto: pixabay.com