Cum să-ți îmbunătățești memoria. Sfaturile psihologului
O bună capacitate de memorare este de un enorm ajutor, la școală sau la locul de muncă și nu doar acolo. Sigur că e imposibil să nu uităm, dar aceasta nu înseamnă că nu există diverse modalități prin care să ne sporim capacitatea de memorare și să reținem mai multe informații mai bine și pentru mai mult timp.

09 Decembrie 2020, 08:05
Medicul psiholog Ruxandra Comșa prezintă 5 măsuri, bazate pe studii științifice, pe care le poți lua chiar de astăzi pentru a-ți îmbunătăți memoria:
Fii focusat
Nu-ți poți aminti ceva ce nu ai învățat și, pentru a învăța ceva, respectiv pentru a permite creierului tău să codifice și să stocheze informația relevantă cu privire la acesta, trebuie să acorzi acelui lucru suficient de multă atenție. Creierul tău are nevoie de aproximativ opt secunde de concentrare intensă asupra unei informații pentru a o procesa și înregistra în memorie.
Distragerea atenției e un factor adesea perturbator, așa că e important să-ți rezervi un loc liniștit pentru a te putea concentra asupra noilor informații.
Implică în procesul de memorie cât mai multe dintre simțurile tale
Încearcă să corelezi informații legate de culori, arome, gusturi, texturi. Atunci când citești un text cu voce tare, capacitatea ta de a-l reține crește semnificativ. Conform unui studiu din 2017, reținem mai bine ceea ce citim noi înșine decât atunci când ascultăm pe altcineva citind sau când citim și atât. Aceasta deoarece implicăm două simțuri, și auzul, și văzul în procesul de memorare.
De asemenea, atunci când asociezi o anumită informație cu o imagine, capacitatea de memorare a acesteia crește.
Corelează informația nouă cu altele pe care deja le cunoști
Creierul nostru reține cel mai bine informații bazându-se pe altele pe care le-a înregistrat deja. De exemplu, dacă trebuie să reții informații despre situația curentă dintr-o anumită țară, încearcă să-ți amintești ceea ce cunoști deja despre istoria acelei țări.
Nu ceda tentației de a căutat totul pe internet imediat. Mai întâi, acordă-ți puțin timp pentru a recupera ceea ce creierul tău a depozitat cu privire la acel subiect înainte, chiar dacă nu se referă în mod direct la ceea ce studiezi sau trebuie să reții.
Citeste continuarea AICI