Cum să-ți menajezi coloana în somn
Când omul s-a ridicat în poziţie verticală, a devenit împăratul, şeful lumii. Dar după sute de mii de ani, în care s-a adaptat organismul la poziţia bipedă, în două zone această adaptare nu s-a finalizat, ci continuă: în regiunea coloanei vertebrale şi în sistemul de vase sanguine din creier.

14 Noiembrie 2019, 10:58
În creier, sângele circulând în sus, împotriva gravitaţiei, la unii oameni apar deformări ale vaselor cerebrale, anevrismele, un fel de umflături în peretele vaselor ce se pot sparge, provocând hemoragii cerebrale.
Marele neurochirurg academician profesor Leon Dănăilă a salvat mii şi mii de oameni cu anevrisme în creier, a izolat „găluşca” ivită pe vasul cerebral prin montarea de „agrafe”, de cleme, a umplut cu un material special aceste „băşici” pe vase, oprind irigarea lor cu sânge, deci obligând la veştejirea lor.
Solicitări crescute au presat şi coloana vertebrală când omul a luat poziţia verticală. Se impune ca noi să menajăm pe cât putem coloana.
Vulnerabile sunt regiunea lombară, şalele şi zona cervicală. Cei cu sciatică, cei cu hernie de disc sunt sfătuiţi de unii să doarmă pe ceva foarte tare.
S-a ajuns ca unii suferinzi să-şi aşeze în pat, peste saltea, o uşă sau scândura de lemn de la masa de călcat cămăşi. Nici chiar aşa chin, să dormi pe o suprafaţă de lemn, nu se impune.
Citeste continuarea AICI
Foto: pixabay.com