Toţi copiii au platfus până la vârsta de 3-4 ani
O mulţime de părinţi, foarte grijulii cu evoluţia organismului copiilor, se îngrijorează la cele mai mici semne ce li se par anormale în formarea oaselor micuţilor.

28 Noiembrie 2019, 11:23
Aceste spaime sunt de multe ori greşite, auzite de la oameni fără pregătire în domeniul sănătăţii. Interviu cu profesor doctor Mihai Jianu, membru în Societatea Internaţională de Chirurgie şi Ortopedie.
Mulţi părinţi intră în alertă că n-a început să meargă copilaşul la vârsta de 8 luni. Nu au motive; unii copii încep mersul mai devreme, alţii mai târziu. Dacă micuţul totuşi nu a pornit în mers la 1 an şi 4 luni, se impune un consult la medicul ortoped în pediatrie.
Copilul porneşte să meargă când organismul a dat semnale că s-au format articulaţiile, oasele picioarelor. Consider că este greşită utilizarea acelor premergătoare, cadrul cu roţi în care se introduce copilul, care se deplasează cu picioruşele lui şi cu ajutorul acestui premergător.
Se forţează glezna, care nu este încă pregătită să dea drumul primilor paşi. Şi ridicarea în picioare a micuţului se face de la sine, la vârsta la care organismul trimite semnal că s-au maturizat articulaţiile, oasele.
Care este încălţămintea recomandată la aceşti copii mici?
Copilul mic, în perioada începerii mersului, e bine să se deplaseze prin casă cu picioruşul neîncălţat, cu picioruşul gol, eventual doar în ciorapi. Și pantofii, încălţămintea e bine să aibă talpa flexibilă. Aşa se formează corect gleznele. Unii cumpără copilului ghetuţă, încălţăminte cu talpă groasă şi rigidă. E o eroare.
Alţi părinţi au auzit că ghetuţele trebuie să aibă carâmb dur, rigid, să protejeze glezna şi e total greşit. Cum ar fi să mergem şi noi pe jos în clăpari rigizi de schi?
O altă spaimă a părinţilor este că odrasla are platfus, picior plat...
Toţi copiii mici au platfus. Până la 4 ani, toţi micuţii au un strat de grăsime pe talpă care păcăleşte părinţii că este vorba de picior plat.
Citeste continuarea pe JURNALUL.RO
Foto: pixabay.com