Bolile colecistului – cele mai frecvente afecțiuni asociate vezicii biliare
Colecistul sau vezica biliară este un organ mic, în formă de pară, localizat pe fața inferioară a ficatului, fiind acoperit de acesta. Vezica biliară stochează bila produsă de ficat, fiind astfel un rezervor temporar al bilei. După mese, vezica biliară este goală și plată, ca un balon dezumflat, în urma eliberării bilei.

16 Martie 2021, 15:49
Înainte de masă, vezica biliară poate fi plină de bilă și de dimensiunea unei pere mici.
Ca răspuns la anumite semnale nervoase sau umorale, vezica biliară eliberează bila în intestinul subțire printr-o serie de tuburi numite canale biliare. Bila ajută la digerarea grăsimilor, dar prezența vezicii biliară nu este esențială.
Îndepărtarea vezicii biliare la un individ sănătos nu cauzează în mod obișnuit probleme de sănătate sau digestie, dar poate întotdeauna apărea un risc redus de diaree sau malabsorbție a grăsimilor.
Care sunt cele mai frecvente afecțiuni asociate vezicii biliare?
Asemănător altor organe, vezica biliară poate suferi anumite patologii, care determină în majoritatea cazurilor următorele simptome generale:
• Durere – unul dintre cele mai comune simptome în problemele ce țin de colecist. Această durere este localizată de obicei în epigastru, partea superioară și dreaptă a abdomenului. De asemenea, această durere poate fi una ușoară și intermitentă, sau poate fi destul de severă și frecventă. În unele cazuri, durerea poate începe să radieze în alte zone ale corpului, inclusiv în spate și piept.
• Greață și vărsăturile se numara printre bolie colecistului – sunt și acestea simptome comune și frecvent apărute în cazul problemelor vezicii biliare. Dar, afecțiunile cronice ar putea cauza și alte probleme digestive, cum ar fi reflux gastroesofagian.
• Febră și frisoane – Frisoanele sau febra inexplicabilă pot semnala prezența unei infecții la nivelul organismului. Dacă aveți o infecție, aveți nevoie de tratament înainte ca aceasta să se agraveze. Infecția poate deveni amenințătoare dacă se răspândește în alte părți ale corpului.
• Diaree cronică – reprezentată de mai mult de 4 scaune zilnice, pentru cel puțin 3 luni semnaleaza bolile colecistului.
• Icter – pielea de culoare galbenă poate fi semnul unui blocaj la nivelul conductelor biliare.
Citeste continuarea AICI