Etichetarea populară „e nebun” cuprinde o paletă de boli
Discuţia cu un medic psihiatru nu este o treabă uşoară, ci sofisticată. Specialistul în psihiatrie este pe teritoriul în care diagnosticul se pune scotocind cu vorbele ungherele psihicului pacientului.

25 Februarie 2020, 09:15
De exemplu, eu am întrebat un profesor de psihiatrie care este numele medical al bolii în care se încadrează zicerea poporului: „ăla e nebun”. N-am aflat, era vorba de o paletă complicată de denumiri de boli pentru etichetarea populară „eşti nebun!”.
Am exprimat reverenţa mea în faţa medicului psihiatru, care nu taie şi descoperă tumora ca un chirurg, care nu se bazează pe analizele de laborator şi pe RMN pentru a stabili boala.
Psihiatrul conversează abil cu bolnavul şi, astfel, fixează cu rafinament diagnosticul suferinţei.
Profesorii de psihiatrie m-au adus în perimetrul real al metodelor psihiatrice, ei au explicat că interviul cu pacientul se fundamentează pe criterii riguros ştiinţifice, întrebările din discuţia cu bolnavul psihic au un conţinut, o repartizare în timp, o forţă a chestionării care sunt născute de studii ştiinţifice complexe.
În găsirea diagnosticului, psihiatrul etalează o veritabilă strategie a interviului, care durează şi o săptămână.
Apoi, stabileşte un tratament cu medicamente rafinate, combinate după criterii de ştiinţă clară, iar terapia medicamentoasă trebuie completată cu şedinţele cu psihologul.
Citeste continuarea AICI
Foto: pixabay.com