Raport: Aerul condiționat din mașini poluează aerul de afară
Instalaţiile de aer condiționat de pe maşini emit anual, pe glob, în jur de 420 milioane de tone CO2 echivalent gaze cu efect de seră (MtCO2e).

19 August 2020, 08:23
Această cantitate se estimează că va creşte la 1,3 gigatone CO2 echivalent (GtCO2e) până în 2050 în lipsa unor noi măsuri pentru limitarea emisiilor, potrivit unui raport al Agenţiei Internaţionale pentru Energie (IEA).
Prin creşterea eficienţei industriei de răcire a aerului, în următoarele patru decenii, la nivel global, emisiile de CO2e ar putea scădea cu maximum 460 miliarde de tone, cantitate echivalentă cu de opt ori nivelul de gaze cu efect de seră emis în 2018.
Totuşi, chiar dacă până în 2050 se anticipează că va creşte considerabil numărul autovehiculelor grele aflate în circulaţie, emisiile poluante provenite de la instalaţiile de aer condiţionat ar putea scădea cu 20% faţă de present, ca urmare a îmbunătățirii eficienței și trecerea la utilizarea agenților frigorifici cu un indice GWP (Global Warming Potential) scăzut.
Acest indice, care este o măsură relativă, arată gradul de încălzire al unui gaz cu efect de seră în atmosferă. Începând cu 1 ianuarie 2017, utilizarea tuturor gazelor fluorurate cu efect de seră cu un GWP mai mare de 150 în vehiculele noi introduse pe piața din Uniunea Europeană a fost total interzisă.
Citeste continuarea AICI
Foto: pixabay