UNESCO: Minciunile despre COVID-19, la ora bilanţului
Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) a dat publicităţii raportul „Jurnalism, libertatea presei şi COVID-19”.

06 Mai 2020, 11:45
În document sunt menţionate două fenomene care acompaniază şi alimentează criza sanitară: infodemia, adică excesul de informaţie, şi dezinfodemia, constând din minciunile care se răspândesc la fel de repede ca virusul.
Informaţiile false deschid calea infecţiilor, aducând haos în modul în care societăţile reacţionează la pandemie. Recunoscând pericolul, secretarul general al Naţiunilor Unite, António Guterres, l-a descris ca fiind „o a doua boală”, care acţionează în paralel cu COVID-19.
Inamicii sunt atât „infodemia”, adică supraabundenţa informaţiilor, corecte sau nu, cât şi dezinfodemia, constând exclusiv din falsele ştiri. Ambele îi împiedică pe oameni să găsească surse fiabile pentru informare şi sfaturi sigure atunci când au nevoie de ele.
Reavoinţă sau neştiinţă
Minciunile care circulă pot fi clasate în două categorii, se spune în raportul UNESCO: cele produse şi distribuite cu vădită reavoinţă (şi care duc la aşa-numita dezinfodemie, epidemia de ştiri false) şi cele care sunt răspândite din neştiinţă, fără rele intenţii, efectele fiind însă la fel de dăunătoare.
„În timp ce informaţia dă putere, dezinfodemia pune vieţile în pericol şi duce la confuzie şi la discordie”, se spune în raport.
Citeste continuarea AICI
Foto: pixabay