Autobuzul transformat în şcoală, locul în care educaţia te ajută „să visezi fără limite”
Anul 2020 ne-a demonstrat că şi cele mai convenţionale lucruri se pot transforma peste noapte, din nevoia de a ne adapta la noile realităţi.

07 Septembrie 2020, 12:25
În acest context nici şcoala nu şi-a mai putut păstra imaginea cu care am fost obişnuiţi de mici copii... aceasta fie s-a mutat în online, fie a suportat modificări de structură organizatorică, desfăşurându-se în spaţiu liber sau în containere speciale.
O perspectivă de desfăşurare a scolii, care întrece imaginaţia multora dintre noi s-a născut din ideea a doi învăţători din satul braşovean Augustin. Animaţi de dorinţa de a arăta copiilor că "poţi să visezi nelimitat”, aceştia au reuşit să transforme un autobuz vechi în școală.
Dascălii au luat această decizie pentru că mulți dintre copiii din sat provin din familii defavorizate și nu merg la scoală. Pentru acești copii sărmani, tinerii profesori vor deschide un centru educațional într-un autobuz vechi, care va deveni astfel autobuzul-școală.
Iniţiatorii acestui proiect inedit sunt Natalia Ginghină, în vârstă de 35 de ani, care de doi ani este învățătoare la școala din Augustin în cadrul programului Teach for Romania şi Adrian Secal, 38 de ani, care a fost până anul trecut învățător în cadrul aceluiași program.
La școala din autobuz vor putea veni toți copiii care își doresc acest lucru, nimeni nu va fi constrâns, nu va exista nici vreo selecție, ne asigură profesorii.
"Vrem să lucrăm cu copiii neșcolarizați sau care au abandonat școala. Sunt mulți în sat, fiind o zonă defavorizată. Ne putem întâlni cu ei dimineața și cu ceilalți după-amiaza, seara, în weekenduri", susţin cei doi dascăli.
Natalia și Adrian îi așteaptă pe cei atrași de o astfel de idee și care vor să petreacă timp împreună.Ideea autobuzului-şcoală a venit în urma iniţiativei autorităţilor din Braşov de a pune în vânzare autobuze scoase din circulație. Bucuroşi că pot improviza cu costuri mici un spatiu în care să îşi desfăşoare activitatea de educare, Natalia şi Adrian au decis să transforme un astfel de autobuz într-un mediu special pentru elevi.
Cei doi s-au gândit și la soluții pe timp de iarnă pentru încălzirea autobuzului, să aducă utilitățile necesare – ideea ar fi o toaletă ecologică, în condițiile în care în sat nu există canalizare.”Trebuie gândit creativ, spațiul să fie flexibil, să permită și pufuri, și măsuțe care se lipesc de perete și se ridică.
De asemenea, vrem să amenajăm spațiul din jurul autobuzului, să fie un fel de terasă pentru dans, sport, vizionare de filme și webinarii, proiectate pe bus”, precizează Natalia.
Deşi proiectul nu are încă un nume oficial, iniţiatorii săi îi spun ”Autobuzul visurilor” sau EduBus.10.000 de lei costă autobuzul și transportarea acestuia până în sat și deja cunoscuții au început să sprijine demersul celor doi.
Adrian și Natalia au lansat un apel si pe rețelele de socializare pentru a strânge banii necesari finalizării acestui proiect îndrăzneţ. În plus, cine dorește să sprijine acest ”vis” poate da o mână de ajutor la lucrările de reparații și amenajare, anunță inițiatorii proiectului.