Comorile haiducilor: Focurile vii de la Dealu Frumos
Legendele cu haiduci și comori se întind și „sub munte”, în zona subcarpatică de la poalele Bucegilor, unde localnicii povestesc despre „focurile vii” care apar, în anumite perioade ale anului, deasupra comorilor îngropate acolo.

22 Septembrie 2020, 09:20
Sunt legende mai puțin cunoscute în această zonă, dar transmise, din tată-n fiu, în comunele din nordul județului Dâmbovița, unde actualul DN 71 era drumul care lega Târgoviște de Munții Bucegi.
Legendele despre comori peste care ard focuri vii sunt răspândite în mare parte din țară.
Antropologii culturali au făcut chiar și o clasificare a lor, însă multe zone au rămas mai puțin cercetate, iar legendele care circulă și astăzi, printre localnici sunt cel puțin la fel de spectaculoase ca și cele intens mediatizate.
Sătenii de la Dealu Frumos, de exemplu, din comuna Pietroșița, povestesc despre comorile îngropate în grădinile lor, unde cel puțin un membru al familiei a văzut, măcar o dată, focurile vii.
Fascinați de aceste povești din bătrâni, copiii stau, uneori, în preajma anumitor sărbători, să pândească focurile, în zonele în care familiile lor spun că le-au văzut. În această regiune se crede că focurile vii pot fi văzute de două ori pe an: în noaptea de Sfântul Gheorghe și în noaptea de Anul Nou.
Unii membri ai familiilor care au aceste comori pe terenurile lor au ajuns chiar să se certe pe moșteniri, acolo unde înaintașii au povestit că au comori îngropate, pe proprietatea lor.
Și turiștii care ajung aici au aflat aceste legende locale și se simt tentați să caute măcar o astfel de comoară, pe dealurile acoperite cu pomi fructiferi, departe de agitația cotidiană, unde totul pare din altă dimensiune.
Citeste continuarea AICI
Foto: pixabay