Iarna fără zăpadă distruge jumătate din agricultură
Iarna deosebit de caldă, cu secetă în sol şi lipsa zăpezii deasupra acestuia, îi îngrijorează deopotrivă pe cultivatorii de cereale şi pe pomicultori.

29 Ianuarie 2020, 11:38
Pe fondul temperaturilor ridicate, pomii au început deja să înmugurească în marile bazine fructifere ale ţării, iar din cauză că solul are mai puţin de 10% din apa necesară, toate culturile de câmp, de la grâu şi porumb la legume şi cartofi, sunt deja în pericol.
O eventuală ninsoare abundentă ar fi benefică pentru culturile pământului, dar în acelaşi timp ar fi devastatoare pentru pomii şi plantele deja înmugurite, avertizează reprezentanţii agricultorilor, contactaţi de Jurnalul.
„Pomii au început deja să se umfle şi chiar unii muguri au plesnit, mai ales la cei timpurii, cum sunt caişii, piersicii şi cireşii. Dacă vine ger peste aceşti muguri, cultura ar putea fi compromisă până la 100%”, afirmă Vasile Costache, agricultor din Lunguleţu, judeţul Dâmboviţa (unul dintre marile bazine de legume şi fructe ale ţării).
„Dacă nici în februarie nu va ploua, toată agricultura va fi terminată. Chiar acum sunt într-o grădină, încerc să pun cartofi - niciun pic de udătură nu e în pământ. Nu ştiu cum o să se descurce legumicultorii”, a mai spus Vasile Costache.
Cât despre culturile de cereale însămânţate în toamnă, acestea sunt vulnerabile nu numai din cauza secetei, ci şi a rozătoarelor, care pot ajunge mai uşor la plantele neprotejate de stratul de zăpadă.
Citeste continuarea AICI
Foto: pixabay.com