Înscriere clasa pregătitoare 2020. SCHIMBĂRI importante!
Ministerul Educației și Cercetării a lansat în consultare publică, metodologia și calendarul de înscriere a copiilor în învățământul primar pentru anul școlar 2020-2021.

05 Februarie 2020, 13:16
Principalele noutati incluse in proiectul de metodologie vizeaza constituirea formatiunilor de elevi in clasa pregatitoare, precum si solutionarea situatiilor exceptionale ale copiilor care nu se incadreaza in transele de varsta prevazute de metodologie.
Astfel, constituirea formatiunilor de elevi se face dupa finalizarea procesului de inscriere, conform calendarului, in baza unei proceduri elaborate la nivelul unitatii de invatamant si aprobate de Consiliul de administratie, procedura care sa asigure transparenta, echitate, nondiscriminare si incluziune.
De asemenea, situatiile exceptionale ale copiilor care nu se incadreaza in transele de varsta prevazute de metodologie vor fi analizate si solutionate de Comisiile judetene/Comisia municipiului Bucuresti, in baza unor proceduri proprii.
Propunerile, observatiile si sugestiile pe marginea proiectului de metodologie propus de Ministerul Educatiei si Cercetarii pot fi trimise pe adresa de e-mail inscriere.inv.primar@edu.gov.ro, pana in data de 14 februarie 2020.
Inscriere clasa pregatitoare 2020. Repartizarea elevilor in clase
Avand in vedere importanta procesului de inscriere al copiilor la clasa pregatitoare pentru anul scolar 2020-2021, Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti sustine transparenta, egalitatea de sanse, eliminarea riscurilor segregarii si ale discriminarii, atat pentru elevi, cat si pentru cadrele didactice.
Formatiunile de studiu ce urmeaza a se constitui la clasa pregatitoare pentru anul scolar 2020-2021 la nivelul Municipiului Bucuresti, se vor realiza cu respectarea prevederilor OUG nr. 137/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, privind prevenirea tuturor formelor de discriminare enumerate in actul normativ si a principiilor Legii Educatiei Nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare: echitatea (accesul la invatare se realizeaza fara discriminare), asigurarea egalitatii de sanse, transparenta (vizibilitatea deciziei si a rezultatelor prin comunicare eficienta).
In contextul celor prezentate mai sus, se vor avea in vedere urmatoarele aspecte:
1. Fiecare unitate de invatamant va elabora o procedura operationala privind repartizarea pe formatiuni de studiu a elevilor inscrisi la clasa pregatitoare care sa respecte criteriul transparentei si care sa elimine orice suspiciune asupra acestui proces.
Aceasta procedura va cuprinde algoritmul/metoda prin care se va face repartizarea elevilor la clasa, respectiv a invatatorului/profesorului pentru invatamant primar.
Procedura operationala va fi afisata la avizier si pe site-ul unitatii de invatamant si, de asemenea, va fi diseminata in cadrul zilelor intitulate generic ”porti deschise”.
2. Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti a identificat ca modalitati transparente si nediscriminatorii de repartizare la clasa, urmatoarele posibile solutii:
Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.
Foto: pixabay.com