Jumătate din populația aptă de muncă nu lucrează
În 2019, anul crizei de forță de muncă, populația aptă pentru a se angaja, dar care nu și-a căutat niciodată de lucru, cuprindea 114.900 de persoane, iar populația inactivă însuma 5,7 milioane de persoane.

08 Mai 2020, 08:52
Pentru comparație, numărul de salariați abia a trecut pragul de 6 milioane de persoane. În același timp (anul trecut), când patronii se plângeau că nu găsesc mână de lucru, un număr de 53.800 de locuri de muncă vacante au rămas neocupate, chiar dacă erau înregistrați mai mult de 350.000 de șomeri, arată statisticile oficiale analizate de Jurnalul.
De cealaltă parte, persoanele care beneficiază de asistență socială fără să muncească primesc de la stat o serie de facilități - venit minim garantat, indemnizații pentru hrană sau chiar alimente gratuite, ajutoare și alocații - pe care le-ar pierde dacă s-ar angaja, astfel că au prea puține motive să se înscrie în câmpul muncii.
Acest fenomen are toate premisele să continue și în anii următori, câtă vreme 90% din tinerii fără ocupație nu au de gând să-și caute de lucru.
Din ce își câștigă existența cei 5,7 milioane de români care formează populația inactivă nu știe nici Fiscul.
Pentru a afla, dar și pentru a-i integra în categoria contribuabililor (cel puțin la fondurile de asigurări pentru pensii și sănătate), Agenția Națională de Administrare Fiscală a introdus o declarație specială pe care trebuie să o depună lunar persoanele care nu realizează venit.
Întrucât această declarație specială a fost introdusă abia la începutul anului trecut, deocamdată nu se știe câte persoane se află în situația de a nu realiza venituri.
Cu toate acestea, Institutul Național de Statistică (INS) consemnează anual un număr de 5,7 milioane de persoane care nu au vreo activitate economică, adică nu sunt nici salariați, nici pensionari, nici copii în întreținerea cuiva, nici lucrători pe cont propriu, nici patroni.
Citeste continuarea AICI
Foto: pixabay