Piața muncii: speranțe de revenire după 4-5 luni grele
Salariile românilor au crescut puternic anul trecut, în special în construcții și în sectorul bugetar.

02 Aprilie 2020, 09:12
Cu toate acestea, suntem încă departe de standardele UE, atât la câștiguri, cât și la puterea de cumpărare. Pandemia de coronavirus generează însă acum o explozie a șomajului (tehnic sau real), dar salariile nu vor scădea.
România a înregistrat în 2019 o creștere a costului cu forța de muncă de 10,9%, până la 7,7 euro pe oră, conform datelor Eurostat. Din acest punct de vedere ne clasăm pe locul al doilea în UE, după Bulgaria, unde majorarea a fost de 11,7%, până la 6 euro pe oră.
Cele două țări se situează însă în continuare la coada spațiului comunitar în ceea ce privește nivelul absolut al costului. Danemarca ocupă primul loc la acest capitol, cu 44,7 euro pe oră, după o creștere de numai 1,7%, urmată de Luxemburg cu 41,6 euro/h și Belgia cu 40,5 euro/h.
Noi suntem la distanțe apreciabile și de celelalte state foste comuniste din regiune, Cehia (cu un cost orar de 13,5 euro), Polonia (10,7 euro) sau Ungaria (9,9 euro). UE 27 a avut în 2019 un avans mediu de 2,9%, până la un cost orar de 27,7 euro.
Viață scumpă, după buget
România are astfel un cost orar cu forța de muncă de circa 27,8% din media UE. Creșterea de anul trecut, deși pare spectaculoasă, nu a schimbat prea mult datele problemei. În 2018, nivelul costului din țara noastră era de 7 euro/h, reprezentând 26% din media UE, care se cifra la 26,9 euro/h.
În schimb, raportul prețurilor nu este la fel de mare, ceea ce face ca puterea reală de cumpărare a românilor să sufere. Indicele prețurilor din țara noastră era de 54,1% față de media UE în 2018 - cel mai recent an pentru care Eurostat a publicat date pe această temă.
Practic, câștigăm puțin peste un sfert față de media europeană, în timp ce prețurile noastre sunt peste jumătate față de media comunitară.
Citeste continuarea AICI
Foto: pixabay.com