Piaţa Universităţii - de 30 de ani, kilometrul 0 al democraţiei româneşti
La împlinirea a 30 de ani de la cea mai amplă mişcare anticomunistă din Europa de Est -Fenomenul Piaţa Universităţii-, Universitatea din Bucureşti lansează astăzi un exerciţiu de memorie colectivă şi de dezbatere publică despre momentele din aprilie - iunie 1990.

22 Aprilie 2020, 16:34
Derulat sub auspiciile 'Piaţa Universităţii- de 30 de ani, km 0 al democraţiei româneşti', proiectul aduce în atenţia publică o serie de iniţiative care se doresc a fi un act de reparaţie morală destinat victimelor represiunii violente din vara anului 1990, precum şi o invitaţie la dialog, rememorare şi introspecţie adresată societăţii academice şi civile.
Astfel, pe website-ul dedicat proiectului, www.piatauniversitatii.unibuc.ro, toţi cei interesaţi vor putea urmări, începând de astăzi, interviuri-mărturii ale celor care au participat la Fenomenul Piaţa Universităţii, care vor rememora propriile experienţe sau vor contribui cu analize asupra momentelor respective. Această serie de mărturii, care demarează astăzi cu prof. Lazăr Vlăsceanu, prorector UB în 1990 (interviul poate fi accesat aici: https://www.youtube.com/watch?v=zo72LNmLl80&feature=emb_title), este coordonată de Eugen Istodor, publicist şi lector la Facultatea de Litere.
Iniţiatorii propun şi o sinteză a presei vremii -Revista presei- acum 30 de ani- , un demers de memorializare prin crâmpeie de concreteţe istorică extrase din ziarele anului 1990. Concret, în fiecare zi cei interesaţi vor regăsi pe website (aici: https://piatauniversitatii.unibuc.ro/revista-presei/) articole apărute în ziua corespunzătoare a anului 1990, de la declanşarea manifestaţiei din Piaţa Universităţii (22 aprilie) şi până la mineriadă (15 iunie).
Expoziţia digitală 30 de ani de la Fenomenul Piaţa Universităţii (1990-2020) este realizată de Muzeul Universităţii din Bucureşti pentru a marca trecerea a trei decenii de la evenimentele petrecute în lunile aprilie-iunie 1990 în Piaţa Universităţii din Bucureşti, precum şi rolul Universităţii din Bucureşti ca factor coagulant al dezbaterilor civice în primele luni după Revoluţia Anticomunistă din Decembrie 1989. Expoziţia, care poate fi accesată aici: https://piatauniversitatii.unibuc.ro/expozitie/, va urmări, pe parcursul a 3 luni, desfăşurarea Fenomenului Piaţa Universităţii, aducând periodic în atenţia publicului interesat noi şi noi detalii, lăsând însă în seama vizitatorului formarea propriului punct de vedere privind evenimentele din urmă cu trei decenii.
Proiectul Piaţa Universităţii - 30 de ani prin realitate virtuală, care va fi gata de lansare cel mai probabil în cursul următoarelor luni, propune transpunerea evenimentelor ce au avut loc în Piaţa Universităţii 1990 într-o experienţă virtuală multimedia de care să beneficieze publicul din România şi de peste hotare. Proiectul utilizează tehnologiile de Realitate Virtuală (VR) şi augmentată pentru recrearea spaţiului din Piaţa Universităţii din 1990 pe baza fotografiilor, a mărturiilor şi informaţiilor din arhive, într-o manieră cât mai realistă.
"Piaţa Universităţii a fost atunci şi rămâne şi acum simbolul rezistenţei la opresiune, al dorinţei de libertate a mulţimilor revoltate în faţa dictaturii ceauşiste şi a oricărei tendinţe dictatoriale. Universitatea din Bucureşti, instituţia de la Kilometrul 0 al României, cea care dă numele Pieţei şi fenomenului social asociat ei, este mândră să fi fost una dintre instituţiile fondatoare ale statului român modern, cea care, de-a lungul timpului, a dat societăţii o însemnată parte a elitei sale intelectuale şi administrative. Cultura Universităţii a fost şi rămâne puternică, impregnată de valori solide precum adevărul, libertatea, dreptatea socială, promovarea meritului; în Universitate aceste valori au supravieţuit perioadei comuniste, perioadei tulburi a anilor â€90 şi s-au manifestat constant nu doar înăuntrul, ci şi în afara ei, în spaţiul public, în momente sociale importante din ultimii 30 de ani.", se arată în mesajul rectorului Marian Preda, transmis odată cu lansarea proiectului şi disponibil aici: https://piatauniversitatii.unibuc.ro/mesajul-rectorului/
De altfel proiectul de bucură de un parteneriat extins cu instituţii care deţin în arhive fotografii, înregistrări video sau audio din anul 1990. Prin bunăvoinţa Radio Europa Liberă România, a Televiziunii Române şi a Agerpres, dar şi a tuturor acelora care doresc să contribuie la acest demers de reconstituire şi rememorare colectivă, vom pune la dispoziţia celor interesaţi de Fenomenul Piaţa Universităţii -public larg sau specialişti- o serie de resurse online care pot constitui inclusiv o bază de documentare ştiinţifică.
"Prin valorile şi principiile clamate în aprilie 1990, România de astăzi rămâne profund legată de Fenomenul Piaţa Universităţii. Democraţia e un bun câştigat de aproape 31 de ani, dar ea trebuie protejată împotriva oricărui derapaj antidemocratic. Libertatea de gândire şi libertatea de expresie sunt principii de la care nu poate abdica niciunul dintre noi. Lupta împotriva xenofobiei, a rasismului, a discriminării cere şi astăzi măsuri şi acţiuni concrete din partea noastră, a tuturor. Apărarea demnităţii umane şi egalitatea în drepturi rămân în continuare probe ale valorilor noastre comune. () Iar Balconul dinspre Piaţa Universităţii va fi mereu locul simbolic de întâlnire şi simbioză între spiritul Universităţii din Bucureşti şi energia creatoare a unei societăţi dornice de libertate, dreptate, demnitate şi adevăr.", se menţionează în Manifestul proiectului, care poate fi accesat aici: https://piatauniversitatii.unibuc.ro/manifest/
Rememorarea Fenomenului Piaţa Universităţii reprezintă o iniţiativă colectivă a Rectoratului Universităţii din Bucureşti, a Facultăţii de Istorie, a Facultăţii de Ştiinţe Politice, a Muzeului Universităţii din Bucureşti şi a Centrului de Cercetare a Totalitarismelor 'Hannah Arendt'.
Pe măsură ce condiţiile impuse de pandemia COVID-19 vor permite, Universitatea din Bucureşti va organiza mese rotunde şi dezbateri pe această temă. De asemenea, avem în vedere deschiderea spre vizitare de către public a Balconului Universităţii de la "km 0 al democraţiei româneşti".
Aici: https://wetransfer.com/downloads/b2d779770ce1e01c25fe956ac523745c20200422120946/3a3d8f, puteţi vizualiza şi utiliza, spre exemplificare, două extrase din presa vremii. Piaţa Universităţii a fost o publicaţie ad-hoc, rară azi în biblioteci şi, în mare măsură, uitată.
Sursa: AGERPRES