Ascultă Radio Antena Satelor Live

Supă de pui cu tăiței (pentru Lăsata Secului)

Maine incepe postul cel mare al Craciunulu. insa inainte de intrarea in aceasta perioada de pregatire sufleteasca si trupeasca, toţi crestinii se bucura de Lasatul secului, ultima zi in care se mai poate manca din belsug.

14 Noiembrie 2016, 06:02

In aceasta seara are loc un adevarat pelerinaj in cadrul caruia finii merg la nasi, copiii casatoriţi la parinţi, nepoţii la unchi si matusi, cerandu-se iertare pentru eventualele neinţelegeri ivite pe parcursul anului. Cei care vin aduc daruri si sunt invitaţi in casa, unde li se pune masa. Se incing discuţii si vechile suparari sunt uitate, pentru ca nu este bine sa intri in Postul Craciunului suparat.

Tradiţia indeamna ca Lasatul Secului sa se petreaca in familie. La masa se strang rudele apropiate si prietenii si se desfata cu mancaruri alese: ciorbe, fripturi, placinte si vin. Sarbatoarea se ţine ca aparare de boli, lovituri, protejarea holdelor de grindina etc. De Lasatul Secului se fac numeroase acte rituale, obiceiuri si practici magice ce fac parte dintr-un scenariu al morţii si renasterii timpului. Astfel, usile, porţile si ferestrele sunt unse cu usturoi, spiritele rele sunt alungate prin zgomote si impuscaturi, pasarile salbatice sunt hranite cu resturile ramase de la ospaţul de lasatul secului, pentru a nu strica recoltele urmatoare, vasele din casa sunt intoarse cu gura in jos, pentru a nu intra in ele spiritele rele. Un alt obicei se referea la prezicerea vremii dupa pieptul gainii taiate. Daca pieptul era gras, iarna urma sa fie grea, iar daca era subţire, era usoara si vara manoasa.

Iata și ultima reteta de frupt a toamnei: Supa de pui cu tăiţei

Ai nevoie de un pachet ciocanele de pui, doi ardei grasi, doua cepe, un morcov, o felie de ţelina, o radacina de patrunjel, 3 linguri cu ulei, un ou, 250 g faina, doua rosii, o legatura de marar, o legatura de patrunjel, sare, piper.

Oul se amesteca bine cu puţina sare si faina pana se obţine un aluat nelipicios. Se lasa sa se odihneasca zece minute, apoi se intinde o foaie subţire, se ruleaza, se taie taiţei subţiri si se presara pe masa ca sa nu se lipeasca. Ceapa se taie pestisori. Morcovul, ţelina si radacina de patrunjel se taie cubuleţe. Ardeii grasi se taie julien. Se incinge uleiul intr-o cratiţa, se pun legumele, se calesc cinci minute, apoi se toarna totul intr-o oala in care fierb doi litri de apa. Se fierb 15 minute, se adauga ciocanelele si se continua fierberea. Se aduna spuma formata, se condimenteaza si cand carnea de pui este aproape fiarta se adauga taiţeii si rosiile date pe razatoare. Se condimenteaza daca mai este nevoie, se fierb inca 15 minute, se presara verdeaţa proaspat tocata si se serveste.

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Reteta zilei 07 Ianuarie 2024, 09:16

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul

Dacă la 6 ianuarie, de Bobotează, se deschidea cerul, iar apele căpătau puteri tămăduitoare, la 7 ianuarie, de Sfântul Ioan...

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Reteta zilei 06 Ianuarie 2024, 08:42

Pâinea de Bobotează și tradiția ei

Boboteaza este ultimul eveniment important care încheie Sărbătorile de iarnă. Pentru creștinii ortodocși, Botezul Domnului...

Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Reteta zilei 23 Decembrie 2023, 11:17

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Rețetă măcelărească, de Ignat
Reteta zilei 20 Decembrie 2023, 11:40

Rețetă măcelărească, de Ignat

Pentru aceeia dintre dumneavoastră care nu țin postul, ori pentru cei care, din varii pricini, au dezlegare să mănânce și de...

Rețetă măcelărească, de Ignat
Rețetă rapidă de turtă dulce
Reteta zilei 18 Decembrie 2023, 15:19

Rețetă rapidă de turtă dulce

Într-o cratiță, se amestecă 120 g de zahăr de trestie ușor, 330 ml de lapte vegetal și 80 g de miere lichidă.

Rețetă rapidă de turtă dulce
Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Reteta zilei 15 Decembrie 2023, 15:06

Tartă rustică cu mentă și ghimbir

Ingrediente: pentru aluat: 50 g polenta, 130 g făină de grâu T80, ½ linguriță de sare, 5 linguri de ulei de măsline, 55 ml...

Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Reteta zilei 14 Decembrie 2023, 15:14

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie

Ingrediente: 6 pere, 7 cm de ghimbir proaspăt, 100 g de zahăr din trestie de zahăr, 12 felii mici de turtă dulce, 250 g de...

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Salată de iarnă
Reteta zilei 30 Noiembrie 2023, 20:35

Salată de iarnă

V-ați întrebat vreodată cum puteți prepara o salată mai... deosebită... care să aducă cu ea savoarea inconfundabilă a iernii?...

Salată de iarnă