-

Pâine cu dovlecei și verdeață

Făină, apă, sare şi un grăunte de drojdie... patru ingrediente care dau viaţă celui mai important preparat de pe mesele noastre: pâinea. Din punct de vedere al simbolisticii, pâinea reprezintă elementele primordiale: pământul, apa şi focul.

Noi, românii, privim pâinea ca pe o fiinţă vie, fiind chiar întruchiparea lui Dumnezeu.

De aceea era aşezată la loc de cinste pe masă, învelită într-un ştergar alb şi curat, lângă icoană. Dar cum reînnoim o rețetă veche de când lumea? Poate adăugându-i noi ingrediente, noi elemente, care să-i crească potențialul nutritiv, ca în această rețetă de Pâine cu dovlecei şi verdeaţă.

Ai trebuință de: doi dovlecei, 50 g stafide, două linguri cu oregano verde sau de cimbru verde, 600 g făină, 100 ml apă, 200 ml lapte dulce, 25 g drojdie, o linguriţă cu zahăr tos, 100 ml ulei de măsline, 70 g brânză tare, sare, piper.

Dovleceii se spală, se taie în jumătăţi, apoi felii subţiri. Se încinge jumătate din ulei într-o cratiţă, se pun dovleceii presăraţi cu sare şi piper. Se prăjesc până devin aurii şi se scot într-un bol. Drojdia se dizolvă într-un bol împreună cu o linguriţă cu sare, un sfert de linguriţă cu piper şi zahărul tos. Se adaugă uleiul rămas şi apa călduţă, se amestecă şi se toarnă peste făina cernută. Se presară stafidele şi oregano (sau cimbru) tocat, se adaugă laptele dulce, brânza dată pe răzătoare şi dovleceii prăjiţi. Se frământă totul până se obţine un aluat potrivit de tare nelipicios, se acoperă cu un şervet şi se lasă să crească circa o oră. Se modelează sub formă de pâine, se aşază pe o tavă presărată cu făină, se lasă la crescut 25 de minute şi se coace la foc mediu până devine aurie.

Un text de Simona Lazăr