-

Supa „gospodărească” a lui Constantin Bacalbașa

Scris de

La începutul secolului XX şi în special în perioada interbelică, bucătăria românească era în pas cu tendinţele europene, preparatele tradiţionale autohtone coexistând cu cele franţuzeşti, spaniole, italiene, germane sau slave.

Iar toată această combinaţie năucitoare de ingrediente şi gusturi micşora văzând cu ochii distanţa dintre o Românie aflată în spaţiul balcanic şi o alta gata să accepte rafinamentul şi luxul unei gastronomii occidentale, despre care s-a vorbit şi care s-a gustat copios.
Constantin Bacalbaşa, un fin cunoscător al vremurilor sale, face o radiografie a universului culinar românesc, surprinzând pentru curiosul cititor modern, reţete şi tehnici de preparare mai vechi sau mai noi, neaoşe sau împrumutate. Capitolul despre supe (la această categorie sunt incluse nu doar supele, ci şi ciorbele, borşurile sau consomeurile) face clar distincţia între "zestrea culinară" românească şi cea străină. Multe dintre reţetele tradiţionale româneşti prezente în volumul "Dictatura gastronomică" au dispărut însă de ceva timp din reţetarul gospodinelor, astfel încât chiar şi numai simpla lecturare a acestora reprezintă o reîntregire a peisajului gastronomic interbelic.
Iată și rețeta pe care v-o propun, adunată în cartea sa de jurnalistul mâncău:

Supă gospodărească -rețeta lui Bacalbașa

Taie mărunt: 125 g de morcovi, 120 g de napi, 50 g de praz, 25 g de ceapă, 50 g de varză. Să se topească 100 g de unt. În altă parte vei fi fiert 200 g de fasole albă, muiată din ajun; umple legumele cu doi litri şi jumătate din apa în care a fiert fasolea. Să fiarbă o oră şi jumătate, pe colţul maşinii. Leagă cu 200 g de smântână dublă şi 80 g de unt. În momentul servirii, adaugi fasolea şi pătrunjel sau asmăţui tocat.

Un text de Simona Lazăr

Foto: Pixabay

Găsești mai multe rețete AICI