-

Ce pui în oală, lângă fasolea verde? Cum găteau gospodinele, pe la 1888

Fasole verde cu pui. O rețetă de o simplitate dezarmantă, sănătoasă și sățioasă! Alimentația sănătoasă este un concept des vehiculat în zilele noastre.

Copiii sunt învățați încă de la grădiniță că trebuie să mănânce sănătos, iar părinții aleg fructele și legumele, în detrimentul semipreparatelor.

Întoarcerea la natură este o descoperire recentă? Cine mai crede cu tărie aceasta se înșală. Nu a avut încă ocazia să răsfoiască inedita carte de bucate de sfârșit de secol al XIX-lea, apărută în București la Editura „Universul” a lui Luigi Cazzavillan.

Apărută în 1888, „Regina bucătăriei sau Bucătăria universală pentru sănătoși și bolnavi” se adresează în special gospodinelor care vor să aibă grijă de familiile lor. Puțină lume știe asta, însă, deși fără autor anunțat pe coperă, cartea nu a fost scrisă de un anonim. Ci chiar de unul dintre cei mai interesanți autori de gen de la noi, cunoscut mai degrabă ca jurnalist, memorialist și om politic. Și m-am referit aici la Constantin Bacalbașa, căruia îi datorăm deopotrivă cele patru volume din Bucureștii de altadata și... Dictatura gastronomică, o culegere de 1501 rețete.

Iată însă rețeta de „Fasole verde cu pui”, asa cum apare ea în volumul de la 1888.

Rumenești bucățile de pui în unt. Ferbi fasolea curățată în apă sărată în care ai turnat puțină leșie (adică apă cu cenușă). După ce fierbe fasolea o strecori, torni apa limpede calda peste ea și o așezi la foc cu puiul, cu zeamă de carne, cu ceapă prăjită dată prin sită, puțin bulion de pătlăgele roșii, pătrunjel tocat, sare și lași să scază.

Ca să fiarbă fasolea curând nu trebue să o pui pe toată o dată în apă clocotindă; trebue să pui puțină câte puțină; să lași să fiarbă iarăși de câte ori pui o mână de fasole în ea.

Simona LAZĂR

Foto: Pixabay