Ascultă Radio Antena Satelor Live

Rețeta zilei: Gulyas ardelenesc de oaie

Această rețetă a păstorilor de altădată se gătea cu precădere toamna, la întoarcerea turmelor de la locurile de pășunat de peste vară. În diferite variante, ea se regăsește în toată Transilvania, dar și mai departe, în pusta maghiară.

Rețeta zilei: Gulyas ardelenesc de oaie

02 Octombrie 2022, 08:02

Numele de Gulyas are, după cum se observă, origini maghiare, așa cum și rețeta ar putea avea aceleași origini. Urmărind rețeta, dar schimbând un singur ingredient, se poate pregăti și Gulyas de vacă sau de porc.

Ingrediente: 1,25 kg carne de oaie (piept și pulpă), 250 g legume amestecate (ardei, roșii, morcov, rădăcină de pătrunjel, țelină), o ceapă de mărime medie, 3 căței de usturoi, 10 până la 15 boabe de piper, o varză nu prea mare (cântărind 600 până la 700 g), 600 g cartofi, ienibahar, măghiran, semințe de chimen, 1-2 foi de dafin, o lingură pătrunjel tocat mărunt, 20 g sare, un pahar de oțet.
Preparare: Îndepărtați toată pielea subțire de pe carnea de oaie, spălați-o bine și turnați peste ea apă clocotită cu oțet. Înmuiați carnea în această apă clocotită timp de 6 până la 8 minute, spălați-o și tăiați-o în cuburi mici. Puneți carnea în 2 litri de apă rece și începeți să gătiți. Imediat ce începe să fioarbă, se adaugă condimentele ceapa întreagă și usturoiul (adunate toate într-o legătură de tifon). Adăugați puțină sare și lăsați să fiarbă ușor. Între timp, curățați legumele, tăiați-le în bețișoare lungi și adăugați-le în supă. Când carnea și legumele sunt pe jumatate fierte, adăugați cartofii curățați de coajă și tăiați în sfertiuri pe lung și varza tăiată în 8 bucăți. Nu amestecați supa. Când totul a fiert bine, scoateți legătura de condimente, puneți supa cu grijă într-o supieră, presărați pătrunjel verde și serviți când este fierbinte.

Text și rețetă: Simona Lazăr

Foto: Pixabay

Citește aici mai multe rețete tradiționale românești

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Reteta zilei 07 Ianuarie 2024, 09:16

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul

Dacă la 6 ianuarie, de Bobotează, se deschidea cerul, iar apele căpătau puteri tămăduitoare, la 7 ianuarie, de Sfântul Ioan...

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Reteta zilei 06 Ianuarie 2024, 08:42

Pâinea de Bobotează și tradiția ei

Boboteaza este ultimul eveniment important care încheie Sărbătorile de iarnă. Pentru creștinii ortodocși, Botezul Domnului...

Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Reteta zilei 23 Decembrie 2023, 11:17

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Rețetă măcelărească, de Ignat
Reteta zilei 20 Decembrie 2023, 11:40

Rețetă măcelărească, de Ignat

Pentru aceeia dintre dumneavoastră care nu țin postul, ori pentru cei care, din varii pricini, au dezlegare să mănânce și de...

Rețetă măcelărească, de Ignat
Rețetă rapidă de turtă dulce
Reteta zilei 18 Decembrie 2023, 15:19

Rețetă rapidă de turtă dulce

Într-o cratiță, se amestecă 120 g de zahăr de trestie ușor, 330 ml de lapte vegetal și 80 g de miere lichidă.

Rețetă rapidă de turtă dulce
Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Reteta zilei 15 Decembrie 2023, 15:06

Tartă rustică cu mentă și ghimbir

Ingrediente: pentru aluat: 50 g polenta, 130 g făină de grâu T80, ½ linguriță de sare, 5 linguri de ulei de măsline, 55 ml...

Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Reteta zilei 14 Decembrie 2023, 15:14

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie

Ingrediente: 6 pere, 7 cm de ghimbir proaspăt, 100 g de zahăr din trestie de zahăr, 12 felii mici de turtă dulce, 250 g de...

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Salată de iarnă
Reteta zilei 30 Noiembrie 2023, 20:35

Salată de iarnă

V-ați întrebat vreodată cum puteți prepara o salată mai... deosebită... care să aducă cu ea savoarea inconfundabilă a iernii?...

Salată de iarnă