Ingrediente: o bucată de os de vită sau de porc (de preferat de la genunchi, având și cartilagii și ceva carne), 50 g slănină afumată, 50 g cârnați, o lingură de ceapă tocată mărunt, o linguriță de paprika, sare, piper, 250 g cartofi, un cățel de usturoi, un mănunchi de tarhon proaspăt sau la oțet, oțet.
Preparare: Puneți osul împreună cu usturoiul într-o oală sub presiune și lăsați să fiarbă bine, pentru a obține o zeamă gustoasă. Scoateți carnea, măduva și, eventual, cartilagiile, și tăiați totul în cuburi mici. Tăiați slănina în cubulețe, prăjiți-o și apoi rumeniți ceapa și cartofii decojiți și tăiați cubulețe în grăsimea de slănină. Condimentați cu sare, piper și paprica și adăugați zeama în care a fiert osul. Dacă este necesar, mai adăugați puțină apă. Lăsați să fiarbă împreună, iar la sfârșit adăugați felii de cârnați și cubulețele de slănină. Asezonați cu tarhon tocat mărunt și acriți cu oțet (e ideal cu oțetul în care a fost tarhonul). Se servește fierbinte.
Text și rețetă: Simona Lazăr
Foto: Pixabay
Citește aici mai multe rețete tradiționale românești