-

Rețeta zilei: Ciorbă haiducească cu afumătură, cârnați și tarhon

În toate cele trei provincii românești, haiducii își duceau viața la limită, între statutul de „nelegiuți” și cel de „eroi” ai celor sărmani. Unii dintre aceștia chiar au jucat un astfel de rol, dacă ne aducem aiminte de Pintea, în Maramureș, ori de Andrei Budac, în Țara Făgărașului - ca să ne referim doar la ținuturile de peste munți. Ce vor fi mâncând aceștia? Iată o rețetă ardelenească.

Ingrediente: o bucată de os de vită sau de porc (de preferat de la genunchi, având și cartilagii și ceva carne), 50 g slănină afumată, 50 g cârnați, o lingură de ceapă tocată mărunt, o linguriță de paprika, sare, piper, 250 g cartofi, un cățel de usturoi, un mănunchi de tarhon proaspăt sau la oțet, oțet.
Preparare: Puneți osul împreună cu usturoiul într-o oală sub presiune și lăsați să fiarbă bine, pentru a obține o zeamă gustoasă. Scoateți carnea, măduva și, eventual, cartilagiile, și tăiați totul în cuburi mici. Tăiați slănina în cubulețe, prăjiți-o și apoi rumeniți ceapa și cartofii decojiți și tăiați cubulețe în grăsimea de slănină. Condimentați cu sare, piper și paprica și adăugați zeama în care a fiert osul. Dacă este necesar, mai adăugați puțină apă. Lăsați să fiarbă împreună, iar la sfârșit adăugați felii de cârnați și cubulețele de slănină. Asezonați cu tarhon tocat mărunt și acriți cu oțet (e ideal cu oțetul în care a fost tarhonul). Se servește fierbinte.

Text și rețetă: Simona Lazăr

Foto: Pixabay

Citește aici mai multe rețete tradiționale românești

Save
Cookies - preferințele utilizatorului
Folosim cookie-uri pentru a vă asigura că veți obține cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă refuzați utilizarea cookie-urilor, este posibil ca acest site să nu funcționeze conform așteptărilor.
Accept
Nu accept
Află mai multe
Functional
Instrumente utilizate pentru a vă oferi mai multe funcții atunci când navigați pe site, acestea pot include partajarea socială.
PHP.net
Accept
Nu accept
Marketing
Set de tehnici care au ca obiect strategia comercială și în special studiul pieței.
Facebook
Accept
Nu accept
Vot
Vot
Accept
Nu accept