Ascultă Radio Antena Satelor Live

Borș moldovenesc de legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu ceapă și ardei gras, cu roșii și fasole fiartă, cu câteva linguri de ulei (să aibă steluțe, când îl pui în farfurie).

Borș moldovenesc de legume

13 Ianuarie 2020, 14:26

Acrit, nu-i asa?, cu… bors – ca doar de-aia se cheama cum se cheama! Dar “chichirezul” la zeama asta sunt verdeturile: leustean – ah!, leusteanul, cu aroma lui intensa, de sa te trezeasca din visare! –, apoi: patrunjel, marar si cimbru.

“Fiertura e una clasica si se face ca pe vremea strabunicilor” – m-atentioneaza, din fila de carte, Dan-Silviu Boerescu si Jeni Romanciuc. “Elementul crucial este verdeata, care, adaugata generos dupa ce oala a fost luata de pe foc, innebuneste borsul de arome. Ideal este ca verdeata sa fie rupta din gradina in timp real, inainte de a fi trantita in bors, ceea ce-i va conferi acestuia o prospetime si o savoare unice”. Veti fi voind sa stiti cum se prepara…? Atunci, ascutiti-va creionul, dati pagina caietului de retete si notati indicatiile (asa cum le-am gasit si eu in “Gradina Imperiului – 165 de retete din Basarabia tuturor aromelor”, volumul celor doi gastronomi mai sus citati, aparut la Editura Trei):

“Se prajeste ceapa pana se rumeneste, dupa care se prajesc si ardeii cu morcovul taiat cubulete mici. Mai apoi, tot cu ceapa prajita se calesc si rosiile curatate de coaja si tocate din cutit in prealabil. Dupa ce se combina cele doua prajeli, totul se da la foc pana scade zeama. Cartofii se pun in oala cu doi litri de apa, iar cand sunt aproape gata se adauga prajeala, fasolea si borsul, se sareaza potrivit si se fierbe totul cam 15 minute. Imediat dupa ce se ia de pe foc, se pune verdeata tocata. Se serveste rece, cu sau fara smantana, dupa preferinte”. Recomandarea mea: daca aveti si-o ceapa verde – de “anul doi” (sau “din arpagic”, cum se mai zice), cu albul gros si-un picut iute, iar nu vreo subtirea ivita din samanta! –, atunci chiar va fi gustul borsului desavarsit!

Un text de Simona Lazăr

Foto: Pixabay

Rețeta zilei - Zamă de găină cu zdrențe
Reteta zilei 25 Octombrie 2023, 07:24

Rețeta zilei - Zamă de găină cu zdrențe

Ingrediente: 1 găină (dacă se poate, crescută la curte, tăiată, curățată și porționată), 3-4 litri de apă, morcov, țelină,...

Rețeta zilei - Zamă de găină cu zdrențe
Rețeta zilei - Kievskaya/ Piept de pui în stil kievean
Reteta zilei 24 Octombrie 2023, 07:23

Rețeta zilei - Kievskaya/ Piept de pui în stil kievean

Ingrediente: 1 kg piept de pui dezosat, sare, piper, cimbru, 1 lămâie, 200 g unt (65%), 1 legătură de pătrunjel, 1 legătură...

Rețeta zilei - Kievskaya/ Piept de pui în stil kievean
Tarator/ Supă rece, de iaurt cu castraveți
Reteta zilei 23 Octombrie 2023, 07:23

Tarator/ Supă rece, de iaurt cu castraveți

Ingrediente: 2 castraveți, 400 g iaurt bulgăresc, câțiva miezi de nucă (zdrobiți sau tăiați fin, după gust), 1 catel de...

Tarator/ Supă rece, de iaurt cu castraveți
Reteta zilei 22 Octombrie 2023, 07:22

Ćevapčići/ Mici sârbești

Ingrediente: 1 ½ kg carne de porc (tocată), 1 kg carne de vită macră (tocată), ½ kg carne de miel (tocată), 1 albuș de ou, 4...

Ćevapčići/ Mici sârbești
Reteta zilei 21 Octombrie 2023, 07:21

Rețeta zilei - Gibanica devet vrsti / Plăcintă cu nouă straturi

Ingrediente: 300 g. aluat pentru strudel (foi subțiri de plăcintă) subțire; 300 g. zahăr, 150 g. nuci decojite, 150 g....

Rețeta zilei - Gibanica devet vrsti / Plăcintă cu nouă straturi
Reteta zilei 20 Octombrie 2023, 07:20

Rețeta zilei - Csirkepaprikas/ Papricaș de pui

Ingrediente: 2 pui (tăiați în 8 bucăți, fiecare), 2 lingurițe de sare, 1 linguriță de piper, 2 linguri ulei, 2 cepe...

Rețeta zilei - Csirkepaprikas/ Papricaș de pui
Reteta zilei 19 Octombrie 2023, 07:19

Rețeta zilei - Demikát/ Supă de brânză de oaie

Ingrediente: 250 g brânză de oaie, 1 ceapă, 50 g untură, 4 cartofi (de mărime potrivită), 1 linguriță de ardei roșu (măcinat;...

Rețeta zilei - Demikát/ Supă de brânză de oaie
Reteta zilei 17 Octombrie 2023, 07:17

Rețeta zilei - Apfelkuchen/ Tort cu mere

Ingrediente: 3 căni de făină albă (cernută), 1 ⅛ căni de lapte călduț, ¼ cană de zahăr alb, 1 pachet de drojdie uscată...

Rețeta zilei - Apfelkuchen/ Tort cu mere