Ascultă Radio Antena Satelor Live

Chiftele ardelenești cu sos și tarhon

Un scurt popas la Miercurea Sibiului, într-o iarnă ardeleana, ne-a adus o îmbunătățire serioasă a caietului de rețete și taine gospodărești. Tanti Maria și sora-sa, Floarea, mai bătrână și mai învățată ca ea, ne inițiară în lumea cea fantastică a mâncărurilor aromate cu tarhon - ciorbe și sosuri...

Chiftele ardelenești cu sos și tarhon

19 Ianuarie 2020, 08:00

Acolo bucatele se fac gospodărește, că omu' se duce la muncă grea, cu sapa, cu coasa, cu toporul, și nu-i nime' să facă lucrul în locul lui, trebuie să aibă putere să mântuie el ce-i de mântuit. Și dacă la câmp ori la drum nu-i lipsesc din desagă pâinea, slănina și ceapa roșie, acasă nevasta îl așteapta cu bucate alese.

Uite așa, cam cum sunt chifteluțele astea cu tarhon și sos de smântână, a căror rețetă v-o dau mintenaș și dumneavoastră.

Chiftele ardelenești cu sos și tarhon - rețeta

Carnea, câtă o ai, trebuie să fie cam o treime de porc și două treimi de vită. Să zicem că aveți 200 gr carne de porc, 400 gr carne de vită. Adăugați-le atunci o lingură mare de făină, două ouă, o ceapă potrivită, 400 gr de smântână, 250 gr de cartofi, 3-4 linguri de oțet, sare (dupa gust), un vârf de cuțit de piper alb măcinat și unul de piper negru (măcinat, asemenea) și, bineînțeles, tarhon.

Rețeta miraculoaselor chifteluțe e următoarea: Ceapa se curăță de foi și se opărește. Carnea se spală, se curăță de vinișoare și apoi se dă prin mașina de tocat. La urmă se toacă și ceapa opărită și o bucățică de pâine uscată, să scoata tot din pântecul mașinii. Cartofii se curăță și se dau pe răzătoare. Se amesteca apoi cu carnea și ceapa tocate cu sare, piper, pătrunjel tocat și cu ouăle bătute, după care se omogenizează. Compoziția se modelează în palmă, în forme rotunde, care se tăvălesc prin făină și se pun într-o tavă unsă cu ulei. Se dau la cuptor pentru 25-30 de minute, timp în care se coc și prind o crustă frumoasă. Eventual, se pot întoarce și pe cealaltă parte, după primul sfert de oră. Se adaugă smântână în tavă, se presară tarhonul și se mai lasă la cuptor 5-10 minute.

Un text de Simona Lazăr

Foto: Pixabay

Tartă cu mere, lămâie și mereng
Reteta zilei 20 Iunie 2023, 22:46

Tartă cu mere, lămâie și mereng

Dacă aveți în curte un măr dulce, din cele care au fructul zemos pe la Sân Petru, atunci e timpul să vă gândiți să pregătiți...

Tartă cu mere, lămâie și mereng
Cartofi umpluți, după rețeta Mariei Dobrescu
Reteta zilei 19 Iunie 2023, 22:50

Cartofi umpluți, după rețeta Mariei Dobrescu

Maria general Dobrescu a fost inspector general, la Ministerul Instrucțiunii Publice din România interbelică, pentru tot ceea...

Cartofi umpluți, după rețeta Mariei Dobrescu
Frigărui de porc, cu aromă de floare de tei
Reteta zilei 17 Iunie 2023, 23:31

Frigărui de porc, cu aromă de floare de tei

Am încheiat o zi lungă şi toridă chiar în centrul Capitalei. Adică la kilometrul 0 (ori undeva foarte pe-aproape), şi aveam...

Frigărui de porc, cu aromă de floare de tei
Sarmale pentru sărbătoarea Rusaliilor
Reteta zilei 04 Iunie 2023, 00:55

Sarmale pentru sărbătoarea Rusaliilor

Sarmale de Rusalii - o rețetă de ținut minte! În Duminica Rusaliilor, creştinii se ospătau cu bucate alese, mergând într-un...

Sarmale pentru sărbătoarea Rusaliilor
Tarta de pește pentru ziua de Ispas
Reteta zilei 25 Mai 2023, 00:44

Tarta de pește pentru ziua de Ispas

La 25 mai anul acesta, creştinii sărbătoresc Înălţarea Domnului, ultimul eveniment important în ciclul de ritualuri pascale....

Tarta de pește pentru ziua de Ispas
Păstrăvi pe pat de roșii
Reteta zilei 07 Mai 2023, 21:20

Păstrăvi pe pat de roșii

Ce loc să fie mai prielnic unei discuții prietenești decăt bucatăria!? Câtă vreme se face cafeaua, poți să vorbești despre...

Păstrăvi pe pat de roșii
Păstrăv cu sos de migdale pentru „Vinerea Scumpă”
Reteta zilei 28 Aprilie 2023, 00:50

Păstrăv cu sos de migdale pentru „Vinerea Scumpă”

Rețeta de pește care urmează poate fi gătită în oricare zi a anului. Dar acum, parcă, se potrivește mai bine ca oricând!...

Păstrăv cu sos de migdale pentru „Vinerea Scumpă”
Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România
Reteta zilei 21 Aprilie 2023, 03:52

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România

Fasole verde cu pui. O reteta de o simplitate dezarmanta, sanatoasa si satioasa! Alimentatia sanatoasa este un concept des...

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România