Ascultă Radio Antena Satelor Live

Chiftele ardelenești cu sos și tarhon

Un scurt popas la Miercurea Sibiului, într-o iarnă ardeleana, ne-a adus o îmbunătățire serioasă a caietului de rețete și taine gospodărești. Tanti Maria și sora-sa, Floarea, mai bătrână și mai învățată ca ea, ne inițiară în lumea cea fantastică a mâncărurilor aromate cu tarhon - ciorbe și sosuri...

Chiftele ardelenești cu sos și tarhon

19 Ianuarie 2020, 08:00

Acolo bucatele se fac gospodărește, că omu' se duce la muncă grea, cu sapa, cu coasa, cu toporul, și nu-i nime' să facă lucrul în locul lui, trebuie să aibă putere să mântuie el ce-i de mântuit. Și dacă la câmp ori la drum nu-i lipsesc din desagă pâinea, slănina și ceapa roșie, acasă nevasta îl așteapta cu bucate alese.

Uite așa, cam cum sunt chifteluțele astea cu tarhon și sos de smântână, a căror rețetă v-o dau mintenaș și dumneavoastră.

Chiftele ardelenești cu sos și tarhon - rețeta

Carnea, câtă o ai, trebuie să fie cam o treime de porc și două treimi de vită. Să zicem că aveți 200 gr carne de porc, 400 gr carne de vită. Adăugați-le atunci o lingură mare de făină, două ouă, o ceapă potrivită, 400 gr de smântână, 250 gr de cartofi, 3-4 linguri de oțet, sare (dupa gust), un vârf de cuțit de piper alb măcinat și unul de piper negru (măcinat, asemenea) și, bineînțeles, tarhon.

Rețeta miraculoaselor chifteluțe e următoarea: Ceapa se curăță de foi și se opărește. Carnea se spală, se curăță de vinișoare și apoi se dă prin mașina de tocat. La urmă se toacă și ceapa opărită și o bucățică de pâine uscată, să scoata tot din pântecul mașinii. Cartofii se curăță și se dau pe răzătoare. Se amesteca apoi cu carnea și ceapa tocate cu sare, piper, pătrunjel tocat și cu ouăle bătute, după care se omogenizează. Compoziția se modelează în palmă, în forme rotunde, care se tăvălesc prin făină și se pun într-o tavă unsă cu ulei. Se dau la cuptor pentru 25-30 de minute, timp în care se coc și prind o crustă frumoasă. Eventual, se pot întoarce și pe cealaltă parte, după primul sfert de oră. Se adaugă smântână în tavă, se presară tarhonul și se mai lasă la cuptor 5-10 minute.

Un text de Simona Lazăr

Foto: Pixabay

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Reteta zilei 23 Decembrie 2023, 11:17

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Rețetă măcelărească, de Ignat
Reteta zilei 20 Decembrie 2023, 11:40

Rețetă măcelărească, de Ignat

Pentru aceeia dintre dumneavoastră care nu țin postul, ori pentru cei care, din varii pricini, au dezlegare să mănânce și de...

Rețetă măcelărească, de Ignat
Rețetă rapidă de turtă dulce
Reteta zilei 18 Decembrie 2023, 15:19

Rețetă rapidă de turtă dulce

Într-o cratiță, se amestecă 120 g de zahăr de trestie ușor, 330 ml de lapte vegetal și 80 g de miere lichidă.

Rețetă rapidă de turtă dulce
Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Reteta zilei 15 Decembrie 2023, 15:06

Tartă rustică cu mentă și ghimbir

Ingrediente: pentru aluat: 50 g polenta, 130 g făină de grâu T80, ½ linguriță de sare, 5 linguri de ulei de măsline, 55 ml...

Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Reteta zilei 14 Decembrie 2023, 15:14

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie

Ingrediente: 6 pere, 7 cm de ghimbir proaspăt, 100 g de zahăr din trestie de zahăr, 12 felii mici de turtă dulce, 250 g de...

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Salată de iarnă
Reteta zilei 30 Noiembrie 2023, 20:35

Salată de iarnă

V-ați întrebat vreodată cum puteți prepara o salată mai... deosebită... care să aducă cu ea savoarea inconfundabilă a iernii?...

Salată de iarnă
Rețeta zilei - Borș de pește
Reteta zilei 29 Noiembrie 2023, 21:00

Rețeta zilei - Borș de pește

A început de aproape două săptămâni postul Crăciunului și mâine credincioșii au parte de cea de a doua dezlegare la pește,...

Rețeta zilei - Borș de pește
Rețeta zilei - Crochete de carne
Reteta zilei 26 Noiembrie 2023, 20:40

Rețeta zilei - Crochete de carne

Pregătite din carne slabă - de pasăre sau de vită - aceste crochete pot fi aduse pe masă atât ca antreu, cât și ca fel...

Rețeta zilei - Crochete de carne