Ascultă Radio Antena Satelor Live

Ciorbă de An Nou

Știu ca v-ați fi dorit o ciorbă de potroace, dar să vă zic un secret: În ziua-ntâi din an, la prânz, e musai să mănânci un borș bun, cald și acru cât să nu-ți facă sufletul… potroacă. De-aceea am ales ceva mai… stilat. O rețetă de la începutul veacului trecut.

Ciorbă de An Nou

01 Ianuarie 2020, 10:47

Chit ca Ecaterina S. Comsa, absolventa a Institutului Damen-Stift din Viena (cum se recomanda), avea origini in Banatul Craiovei - era olteanca get-beget, cum s-ar zice - reteta la care m-am oprit astazi e din celalalt „Banat”, cel de dincolo de munte si, la 1902, chiar de dincolo de tara. Caci Banatul acela - pe care azi il numim, simplu, chiar asa - se afla in imperiul austro-ungar.
in volumul sau, „Buna Menajera sau Carte de Bucate”, tiparit la Craiova, in tipografia lui N.I. Macavei din strada Madona-Dudu No. 5, ea ne deslusesete tainele aceste Ciorbe „banatenesti”, care se face din trei feluri de carne (alese dupa gustul gazdei sau al oaspetelui), dar cu putintele radacinoase si alte legume... defel. Partea din reteta care face referire la rantas, in zilele noastre poate sa fie uitata... depinde si de ce dieta tineti! Tot ase... ceapa maruntita poate fi inabusita, nu rumenita...
Sa nu mai lungim insa vorba si sa deschidem cartea, ca sa trecem la lectura retetei.
Avem trebuinta de un pui in bucatele sau un kg de carne de vitel sau de miel, o saram si o punem intr-o oala, cu 1-2 radacini de morcov, 1-2 radacini de patrunjel, o ceapa, 8-10 boabe de piper, toate sa fiarba in 2 kg de apa.
Pana acestea fierb, facem un rantas din o lingura de untura cu o lingura de faina; cand rantasul este rumen, punem o ceapa marunt taiata, sa se prajeasca rumen, apoi mai adaugam si putina boia de ardei, precum si putina supa, amestecand bine sa nu ramana cocoloase, apoi il intoarcem in oala cu ciorba, sa mai fiarba putin.
in alta oala mai mica punem doua linguri cu orez, spalat, sa fiarba in apa, batem in supiera doua galbenusuri de ou cu doua linguri de smantana si peste acestea strecuram ciorba, amestecand-o bine; punem apoi bucatile de carne in ciorba, precum si orezul fiert si strecurat, patrunjel verde tocat si, acrind-o cu suc de lamaie, dupa plac, o servim.

Text: Simona Lazăr

Foto: Pixabay

Rețeta zilei - Zamă de găină cu zdrențe
Reteta zilei 25 Octombrie 2023, 07:24

Rețeta zilei - Zamă de găină cu zdrențe

Ingrediente: 1 găină (dacă se poate, crescută la curte, tăiată, curățată și porționată), 3-4 litri de apă, morcov, țelină,...

Rețeta zilei - Zamă de găină cu zdrențe
Rețeta zilei - Kievskaya/ Piept de pui în stil kievean
Reteta zilei 24 Octombrie 2023, 07:23

Rețeta zilei - Kievskaya/ Piept de pui în stil kievean

Ingrediente: 1 kg piept de pui dezosat, sare, piper, cimbru, 1 lămâie, 200 g unt (65%), 1 legătură de pătrunjel, 1 legătură...

Rețeta zilei - Kievskaya/ Piept de pui în stil kievean
Tarator/ Supă rece, de iaurt cu castraveți
Reteta zilei 23 Octombrie 2023, 07:23

Tarator/ Supă rece, de iaurt cu castraveți

Ingrediente: 2 castraveți, 400 g iaurt bulgăresc, câțiva miezi de nucă (zdrobiți sau tăiați fin, după gust), 1 catel de...

Tarator/ Supă rece, de iaurt cu castraveți
Reteta zilei 22 Octombrie 2023, 07:22

Ćevapčići/ Mici sârbești

Ingrediente: 1 ½ kg carne de porc (tocată), 1 kg carne de vită macră (tocată), ½ kg carne de miel (tocată), 1 albuș de ou, 4...

Ćevapčići/ Mici sârbești
Reteta zilei 21 Octombrie 2023, 07:21

Rețeta zilei - Gibanica devet vrsti / Plăcintă cu nouă straturi

Ingrediente: 300 g. aluat pentru strudel (foi subțiri de plăcintă) subțire; 300 g. zahăr, 150 g. nuci decojite, 150 g....

Rețeta zilei - Gibanica devet vrsti / Plăcintă cu nouă straturi
Reteta zilei 20 Octombrie 2023, 07:20

Rețeta zilei - Csirkepaprikas/ Papricaș de pui

Ingrediente: 2 pui (tăiați în 8 bucăți, fiecare), 2 lingurițe de sare, 1 linguriță de piper, 2 linguri ulei, 2 cepe...

Rețeta zilei - Csirkepaprikas/ Papricaș de pui
Reteta zilei 19 Octombrie 2023, 07:19

Rețeta zilei - Demikát/ Supă de brânză de oaie

Ingrediente: 250 g brânză de oaie, 1 ceapă, 50 g untură, 4 cartofi (de mărime potrivită), 1 linguriță de ardei roșu (măcinat;...

Rețeta zilei - Demikát/ Supă de brânză de oaie
Reteta zilei 17 Octombrie 2023, 07:17

Rețeta zilei - Apfelkuchen/ Tort cu mere

Ingrediente: 3 căni de făină albă (cernută), 1 ⅛ căni de lapte călduț, ¼ cană de zahăr alb, 1 pachet de drojdie uscată...

Rețeta zilei - Apfelkuchen/ Tort cu mere