Ascultă Radio Antena Satelor Live

Ciorbă de An Nou

Știu ca v-ați fi dorit o ciorbă de potroace, dar să vă zic un secret: În ziua-ntâi din an, la prânz, e musai să mănânci un borș bun, cald și acru cât să nu-ți facă sufletul… potroacă. De-aceea am ales ceva mai… stilat. O rețetă de la începutul veacului trecut.

Ciorbă de An Nou

01 Ianuarie 2020, 10:47

Chit ca Ecaterina S. Comsa, absolventa a Institutului Damen-Stift din Viena (cum se recomanda), avea origini in Banatul Craiovei - era olteanca get-beget, cum s-ar zice - reteta la care m-am oprit astazi e din celalalt „Banat”, cel de dincolo de munte si, la 1902, chiar de dincolo de tara. Caci Banatul acela - pe care azi il numim, simplu, chiar asa - se afla in imperiul austro-ungar.
in volumul sau, „Buna Menajera sau Carte de Bucate”, tiparit la Craiova, in tipografia lui N.I. Macavei din strada Madona-Dudu No. 5, ea ne deslusesete tainele aceste Ciorbe „banatenesti”, care se face din trei feluri de carne (alese dupa gustul gazdei sau al oaspetelui), dar cu putintele radacinoase si alte legume... defel. Partea din reteta care face referire la rantas, in zilele noastre poate sa fie uitata... depinde si de ce dieta tineti! Tot ase... ceapa maruntita poate fi inabusita, nu rumenita...
Sa nu mai lungim insa vorba si sa deschidem cartea, ca sa trecem la lectura retetei.
Avem trebuinta de un pui in bucatele sau un kg de carne de vitel sau de miel, o saram si o punem intr-o oala, cu 1-2 radacini de morcov, 1-2 radacini de patrunjel, o ceapa, 8-10 boabe de piper, toate sa fiarba in 2 kg de apa.
Pana acestea fierb, facem un rantas din o lingura de untura cu o lingura de faina; cand rantasul este rumen, punem o ceapa marunt taiata, sa se prajeasca rumen, apoi mai adaugam si putina boia de ardei, precum si putina supa, amestecand bine sa nu ramana cocoloase, apoi il intoarcem in oala cu ciorba, sa mai fiarba putin.
in alta oala mai mica punem doua linguri cu orez, spalat, sa fiarba in apa, batem in supiera doua galbenusuri de ou cu doua linguri de smantana si peste acestea strecuram ciorba, amestecand-o bine; punem apoi bucatile de carne in ciorba, precum si orezul fiert si strecurat, patrunjel verde tocat si, acrind-o cu suc de lamaie, dupa plac, o servim.

Text: Simona Lazăr

Foto: Pixabay

Păstrăv cu sos de migdale pentru „Vinerea Scumpă”
Reteta zilei 28 Aprilie 2023, 00:50

Păstrăv cu sos de migdale pentru „Vinerea Scumpă”

Rețeta de pește care urmează poate fi gătită în oricare zi a anului. Dar acum, parcă, se potrivește mai bine ca oricând!...

Păstrăv cu sos de migdale pentru „Vinerea Scumpă”
Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România
Reteta zilei 21 Aprilie 2023, 03:52

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România

Fasole verde cu pui. O reteta de o simplitate dezarmanta, sanatoasa si satioasa! Alimentatia sanatoasa este un concept des...

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2023, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2023, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 13 Aprilie 2023, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Borș cu fasole albă (rețetă de post)
Reteta zilei 11 Aprilie 2023, 22:09

Borș cu fasole albă (rețetă de post)

În Postul Mare al Paștilor, creștinii se învrednicesc să se abțina de la consumarea anumitor alimente, precum carnea, ouăle,...

Borș cu fasole albă (rețetă de post)
Pâine pentru Lunea Mare (bucate ritualice)
Reteta zilei 10 Aprilie 2023, 07:31

Pâine pentru Lunea Mare (bucate ritualice)

A șaptea etapă din Postul Paștilor, Săptămâna Mare, ar putea fi la fel de bine numită și Săptămâna Neagră, pentru că este –...

Pâine pentru Lunea Mare (bucate ritualice)
„Șuba” sau Salata cu scrumbie afumată, pentru masa de Florii
Reteta zilei 09 Aprilie 2023, 04:34

„Șuba” sau Salata cu scrumbie afumată, pentru masa de Florii

Pentru că sunt Floriile și e dezlegare la pește, nu avem cum trece peste această zi fără o rețetă la temă. Azi, anume pentru...

„Șuba” sau Salata cu scrumbie afumată, pentru masa de Florii