Ascultă Radio Antena Satelor Live

Ciorbă de „foi în lapte”, ca la Gura Teghii

O pagină de carte, cu un veac şi mai bine în urmă: “Falnic şi luminos se ridică-n fundal blândul rege al atâtor înălţimi, vestitul Penteleu, cu cele mai grase păşuni, cu cele mai încântătoare şi mai bogate plaiuri din tot cuprinsul Carpaţilor noştri…”.

Ciorbă de „foi în lapte”, ca la Gura Teghii

24 Aprilie 2021, 03:55

Aşa descria Alexandru Vlahuţă muntele sub care se odihneşte, între cele două braţe ale Râului Bâsca, satul Varlaam.

Punct terminus al călătoriilor cu maşina şi teritoriu de graniţă între păstori şi agricultori, Varlaamul, ca şi Gura Teghii sau Nehoiu din apropiere, poartă amprenta a două lumi ce se intersectează. Oraşul pătrunde către izvoarele de taină ale muntelui, iar muntele îşi revarsă bogăţia la oraş, mai ales prin acele pieţe cu tradiţie în vânzarea brânzei. Aş crede că notorietatea produselor lactate provenite din zona Penteleului se explică mai ales prin amânarea urbanizării sale. Nu şoseaua imposibilă, care leagă Nehoiu de Varlaam, ţine însă frâna trasă, ci, la fel ca acum o sută sau mai multe sute de ani, izolarea are temeiul ei civilizator, care face, bunăoară, să nu putem vedea oier buzoian care fură la cântar ori masă de oameni ai muntelui fără musafiri…

La Varlaam, în locul numit “Peleşul de la poalele Penteleului”, inimoasa mea gazdă, Maria Blidaru, m-a îmbiat cu o “ciorbă din foi de lapte”.

Adică din “lăptucuţă” (salată) de pădure. E o mâncare tradiţională, care foloseşte ingrediente la îndemână. Se mai poate face cu ştevie, cu salată sau cu spanac. Reţeta e destul de simplă: se fierbe puţină lăptucuţă, se căleşte un pic de ceapă şi se adaugă frunzele fierte. Se mai căleşte puţin, după care se toarnă lapte prins (sau bătut). La final se pune multă verdeaţă şi se dă în fiert. Aceasta e o mâncare tradiţională de primăvară sau de vară.

Simona Lazăr

Tartă cu mere, lămâie și mereng
Reteta zilei 20 Iunie 2023, 22:46

Tartă cu mere, lămâie și mereng

Dacă aveți în curte un măr dulce, din cele care au fructul zemos pe la Sân Petru, atunci e timpul să vă gândiți să pregătiți...

Tartă cu mere, lămâie și mereng
Cartofi umpluți, după rețeta Mariei Dobrescu
Reteta zilei 19 Iunie 2023, 22:50

Cartofi umpluți, după rețeta Mariei Dobrescu

Maria general Dobrescu a fost inspector general, la Ministerul Instrucțiunii Publice din România interbelică, pentru tot ceea...

Cartofi umpluți, după rețeta Mariei Dobrescu
Frigărui de porc, cu aromă de floare de tei
Reteta zilei 17 Iunie 2023, 23:31

Frigărui de porc, cu aromă de floare de tei

Am încheiat o zi lungă şi toridă chiar în centrul Capitalei. Adică la kilometrul 0 (ori undeva foarte pe-aproape), şi aveam...

Frigărui de porc, cu aromă de floare de tei
Sarmale pentru sărbătoarea Rusaliilor
Reteta zilei 04 Iunie 2023, 00:55

Sarmale pentru sărbătoarea Rusaliilor

Sarmale de Rusalii - o rețetă de ținut minte! În Duminica Rusaliilor, creştinii se ospătau cu bucate alese, mergând într-un...

Sarmale pentru sărbătoarea Rusaliilor
Tarta de pește pentru ziua de Ispas
Reteta zilei 25 Mai 2023, 00:44

Tarta de pește pentru ziua de Ispas

La 25 mai anul acesta, creştinii sărbătoresc Înălţarea Domnului, ultimul eveniment important în ciclul de ritualuri pascale....

Tarta de pește pentru ziua de Ispas
Păstrăvi pe pat de roșii
Reteta zilei 07 Mai 2023, 21:20

Păstrăvi pe pat de roșii

Ce loc să fie mai prielnic unei discuții prietenești decăt bucatăria!? Câtă vreme se face cafeaua, poți să vorbești despre...

Păstrăvi pe pat de roșii
Păstrăv cu sos de migdale pentru „Vinerea Scumpă”
Reteta zilei 28 Aprilie 2023, 00:50

Păstrăv cu sos de migdale pentru „Vinerea Scumpă”

Rețeta de pește care urmează poate fi gătită în oricare zi a anului. Dar acum, parcă, se potrivește mai bine ca oricând!...

Păstrăv cu sos de migdale pentru „Vinerea Scumpă”
Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România
Reteta zilei 21 Aprilie 2023, 03:52

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România

Fasole verde cu pui. O reteta de o simplitate dezarmanta, sanatoasa si satioasa! Alimentatia sanatoasa este un concept des...

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România