Ascultă Radio Antena Satelor Live

Ciudir ca la Bucerdea Vinoasă

În spaţiul acela binecuvântat de Dumnezeu, unde Podişul Târnavelor întâlneşte coastele domoale ale Apusenilor, eşti îmbiat de gospodari cu tot felul de băuturi cu nume ciudate.

Ciudir ca la Bucerdea Vinoasă

18 Februarie 2020, 22:21

Şi nu mă refer la vinuri şi alcooluri, ci la băuturi cu efect răcoritor, folosite adeseori, într-o manieră nemaiîntâlnită altundeva, pentru a pregăti diferite mâncăruri.
De altfel, Anamaria Grigoruţ, mentorul meu în bucătăria localnicilor din Bucerdea Vinoasă, mi le-a prezentat mereu aşa: „băutură răcoritoare/delicioasă şi mâncare”, nu cumva să mă îndoiesc. Dar să vedem despre ce este vorba. „Ciudirul se prepară din mere sau pere şi apă; se culeg fructele care cad la pământ, se zdrobesc cu un ciocan de lemn, într-un vas de lemn. Compoziţia obţinută se depozitează într-un vas mai mare – cadă cu cep, peste care se toarnă apă lăsându-se la macerat timp de 3-4 zile. Se desface cepul, lăsând să curgă sucul rezultat. Se serveşte în loc de vin sau suc în zonele de munte. Tisăliţa se prepară din fructe (mere, pere, prune, cireşe, vişineţ), apă, zahăr şi pâine după preferinţă. Se pune apa la fiert, se adaugă unul dintre fructele desfăcute de sâmburi, sau tăiate felii şi se fierb cu o cantitate de zahăr în funcţie de gust. Se serveşte caldă peste cuburi de pâine tăiate în farfurie. Pentru sâlvoiţă ai nevoie de prune bistriţe fierte şi apă.
Prunele se desfac de sâmburi, se pun la fiert într-un cazan de cupru, până devin o pastă foarte groasă, fără să se adauge zahăr. Se pune la păstrat în oale de pământ sau borcane. Iarna se ia din borcane şi se pune în apa clocotită. Se fierbe încă câteva minute şi se adaugă zahăr. Se toarnă caldă peste cuburi de pâine sau mămăligă”. Se mai face prin părţile acelea şi o „cafea” neobişnuită. „Se prepară din coajă de pâine coaptă la cuptor, mai arsă, apă, zahăr şi după preferinţe lapte. Se pune apa la fiert, după care se pune în apă coaja de pâine în funcţie de cantitate, se adaugă zahărul şi se lasă să fiarbă până la completa dizolvare a cojii. În zilele de dulce coaja de pâine se înmoaie în lapte. Se serveşte caldă în farfurie, cu pâine cu gem sau unt.”

Un text de Simona Lazăr

Foto: Pixabay

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Reteta zilei 23 Decembrie 2023, 11:17

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Rețetă măcelărească, de Ignat
Reteta zilei 20 Decembrie 2023, 11:40

Rețetă măcelărească, de Ignat

Pentru aceeia dintre dumneavoastră care nu țin postul, ori pentru cei care, din varii pricini, au dezlegare să mănânce și de...

Rețetă măcelărească, de Ignat
Rețetă rapidă de turtă dulce
Reteta zilei 18 Decembrie 2023, 15:19

Rețetă rapidă de turtă dulce

Într-o cratiță, se amestecă 120 g de zahăr de trestie ușor, 330 ml de lapte vegetal și 80 g de miere lichidă.

Rețetă rapidă de turtă dulce
Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Reteta zilei 15 Decembrie 2023, 15:06

Tartă rustică cu mentă și ghimbir

Ingrediente: pentru aluat: 50 g polenta, 130 g făină de grâu T80, ½ linguriță de sare, 5 linguri de ulei de măsline, 55 ml...

Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Reteta zilei 14 Decembrie 2023, 15:14

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie

Ingrediente: 6 pere, 7 cm de ghimbir proaspăt, 100 g de zahăr din trestie de zahăr, 12 felii mici de turtă dulce, 250 g de...

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Salată de iarnă
Reteta zilei 30 Noiembrie 2023, 20:35

Salată de iarnă

V-ați întrebat vreodată cum puteți prepara o salată mai... deosebită... care să aducă cu ea savoarea inconfundabilă a iernii?...

Salată de iarnă
Rețeta zilei - Borș de pește
Reteta zilei 29 Noiembrie 2023, 21:00

Rețeta zilei - Borș de pește

A început de aproape două săptămâni postul Crăciunului și mâine credincioșii au parte de cea de a doua dezlegare la pește,...

Rețeta zilei - Borș de pește
Rețeta zilei - Crochete de carne
Reteta zilei 26 Noiembrie 2023, 20:40

Rețeta zilei - Crochete de carne

Pregătite din carne slabă - de pasăre sau de vită - aceste crochete pot fi aduse pe masă atât ca antreu, cât și ca fel...

Rețeta zilei - Crochete de carne