Ascultă Radio Antena Satelor Live

Ciudir ca la Bucerdea Vinoasă

În spaţiul acela binecuvântat de Dumnezeu, unde Podişul Târnavelor întâlneşte coastele domoale ale Apusenilor, eşti îmbiat de gospodari cu tot felul de băuturi cu nume ciudate.

Ciudir ca la Bucerdea Vinoasă

18 Februarie 2020, 22:21

Şi nu mă refer la vinuri şi alcooluri, ci la băuturi cu efect răcoritor, folosite adeseori, într-o manieră nemaiîntâlnită altundeva, pentru a pregăti diferite mâncăruri.
De altfel, Anamaria Grigoruţ, mentorul meu în bucătăria localnicilor din Bucerdea Vinoasă, mi le-a prezentat mereu aşa: „băutură răcoritoare/delicioasă şi mâncare”, nu cumva să mă îndoiesc. Dar să vedem despre ce este vorba. „Ciudirul se prepară din mere sau pere şi apă; se culeg fructele care cad la pământ, se zdrobesc cu un ciocan de lemn, într-un vas de lemn. Compoziţia obţinută se depozitează într-un vas mai mare – cadă cu cep, peste care se toarnă apă lăsându-se la macerat timp de 3-4 zile. Se desface cepul, lăsând să curgă sucul rezultat. Se serveşte în loc de vin sau suc în zonele de munte. Tisăliţa se prepară din fructe (mere, pere, prune, cireşe, vişineţ), apă, zahăr şi pâine după preferinţă. Se pune apa la fiert, se adaugă unul dintre fructele desfăcute de sâmburi, sau tăiate felii şi se fierb cu o cantitate de zahăr în funcţie de gust. Se serveşte caldă peste cuburi de pâine tăiate în farfurie. Pentru sâlvoiţă ai nevoie de prune bistriţe fierte şi apă.
Prunele se desfac de sâmburi, se pun la fiert într-un cazan de cupru, până devin o pastă foarte groasă, fără să se adauge zahăr. Se pune la păstrat în oale de pământ sau borcane. Iarna se ia din borcane şi se pune în apa clocotită. Se fierbe încă câteva minute şi se adaugă zahăr. Se toarnă caldă peste cuburi de pâine sau mămăligă”. Se mai face prin părţile acelea şi o „cafea” neobişnuită. „Se prepară din coajă de pâine coaptă la cuptor, mai arsă, apă, zahăr şi după preferinţe lapte. Se pune apa la fiert, după care se pune în apă coaja de pâine în funcţie de cantitate, se adaugă zahărul şi se lasă să fiarbă până la completa dizolvare a cojii. În zilele de dulce coaja de pâine se înmoaie în lapte. Se serveşte caldă în farfurie, cu pâine cu gem sau unt.”

Un text de Simona Lazăr

Foto: Pixabay

Tartă cu mere, lămâie și mereng
Reteta zilei 20 Iunie 2023, 22:46

Tartă cu mere, lămâie și mereng

Dacă aveți în curte un măr dulce, din cele care au fructul zemos pe la Sân Petru, atunci e timpul să vă gândiți să pregătiți...

Tartă cu mere, lămâie și mereng
Cartofi umpluți, după rețeta Mariei Dobrescu
Reteta zilei 19 Iunie 2023, 22:50

Cartofi umpluți, după rețeta Mariei Dobrescu

Maria general Dobrescu a fost inspector general, la Ministerul Instrucțiunii Publice din România interbelică, pentru tot ceea...

Cartofi umpluți, după rețeta Mariei Dobrescu
Frigărui de porc, cu aromă de floare de tei
Reteta zilei 17 Iunie 2023, 23:31

Frigărui de porc, cu aromă de floare de tei

Am încheiat o zi lungă şi toridă chiar în centrul Capitalei. Adică la kilometrul 0 (ori undeva foarte pe-aproape), şi aveam...

Frigărui de porc, cu aromă de floare de tei
Sarmale pentru sărbătoarea Rusaliilor
Reteta zilei 04 Iunie 2023, 00:55

Sarmale pentru sărbătoarea Rusaliilor

Sarmale de Rusalii - o rețetă de ținut minte! În Duminica Rusaliilor, creştinii se ospătau cu bucate alese, mergând într-un...

Sarmale pentru sărbătoarea Rusaliilor
Tarta de pește pentru ziua de Ispas
Reteta zilei 25 Mai 2023, 00:44

Tarta de pește pentru ziua de Ispas

La 25 mai anul acesta, creştinii sărbătoresc Înălţarea Domnului, ultimul eveniment important în ciclul de ritualuri pascale....

Tarta de pește pentru ziua de Ispas
Păstrăvi pe pat de roșii
Reteta zilei 07 Mai 2023, 21:20

Păstrăvi pe pat de roșii

Ce loc să fie mai prielnic unei discuții prietenești decăt bucatăria!? Câtă vreme se face cafeaua, poți să vorbești despre...

Păstrăvi pe pat de roșii
Păstrăv cu sos de migdale pentru „Vinerea Scumpă”
Reteta zilei 28 Aprilie 2023, 00:50

Păstrăv cu sos de migdale pentru „Vinerea Scumpă”

Rețeta de pește care urmează poate fi gătită în oricare zi a anului. Dar acum, parcă, se potrivește mai bine ca oricând!...

Păstrăv cu sos de migdale pentru „Vinerea Scumpă”
Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România
Reteta zilei 21 Aprilie 2023, 03:52

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România

Fasole verde cu pui. O reteta de o simplitate dezarmanta, sanatoasa si satioasa! Alimentatia sanatoasa este un concept des...

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România