Ascultă Radio Antena Satelor Live

Ciulama de bob (rețete românești de altădată)

Zice-se că lintea și bobul, surate cu mazărea și fasolea, s-ar fi aflat printre ingredientele bucătăriei strămoșilor daci. Și până nu demult, adică până colea, după al doilea Mare Război, au continuat să fie și ingredientele bucătăriei țărănești, mai ales a celei sudice.

Ciulama de bob (rețete românești de altădată)

29 Ianuarie 2020, 13:30

Mâncărica de bob, despre care aflai și eu într-unul dintre satele din Teleorman, e un fel de iahnie, în care abundă drept condiment mărarul. Mai sățioasă - încă -, mai neobișnuită la gust este însă ciulamaua de bob, a cărei rețetă v-o dărui și eu dis-de-dimineață.

După ce se curăță bobul de codițe, se spală și se fierbe în apă clocotită cu sare, împreună cu o ceapă tocată mărunțel. Se rumenesc ușor în untură două-trei linguri de făină, se stinge cu zeamă de la fiertul bobului, se adaugă puțin mărar tocat, se mai pune puțină zeamă, dacă e cazul, și se amestecă întruna pentru a nu face cocoloașe.

Se pune bobul, bine fiert, în sosul preparat astfel, se potrivește de sare, se adaugă puțintel piper și se mai lasă să fiarbă, la foc mic, 15-20 de minute. Unii ar spune: să bolborosească.

Se servește fierbinte, cu mămăligă, caldă sau rece, și cu ceva murături alături. Bune ar fi niște gogonele ori castraveciori.

Un text de Simona Lazăr

Foto: Pixabay

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Reteta zilei 23 Decembrie 2023, 11:17

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Rețetă măcelărească, de Ignat
Reteta zilei 20 Decembrie 2023, 11:40

Rețetă măcelărească, de Ignat

Pentru aceeia dintre dumneavoastră care nu țin postul, ori pentru cei care, din varii pricini, au dezlegare să mănânce și de...

Rețetă măcelărească, de Ignat
Rețetă rapidă de turtă dulce
Reteta zilei 18 Decembrie 2023, 15:19

Rețetă rapidă de turtă dulce

Într-o cratiță, se amestecă 120 g de zahăr de trestie ușor, 330 ml de lapte vegetal și 80 g de miere lichidă.

Rețetă rapidă de turtă dulce
Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Reteta zilei 15 Decembrie 2023, 15:06

Tartă rustică cu mentă și ghimbir

Ingrediente: pentru aluat: 50 g polenta, 130 g făină de grâu T80, ½ linguriță de sare, 5 linguri de ulei de măsline, 55 ml...

Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Reteta zilei 14 Decembrie 2023, 15:14

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie

Ingrediente: 6 pere, 7 cm de ghimbir proaspăt, 100 g de zahăr din trestie de zahăr, 12 felii mici de turtă dulce, 250 g de...

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Salată de iarnă
Reteta zilei 30 Noiembrie 2023, 20:35

Salată de iarnă

V-ați întrebat vreodată cum puteți prepara o salată mai... deosebită... care să aducă cu ea savoarea inconfundabilă a iernii?...

Salată de iarnă
Rețeta zilei - Borș de pește
Reteta zilei 29 Noiembrie 2023, 21:00

Rețeta zilei - Borș de pește

A început de aproape două săptămâni postul Crăciunului și mâine credincioșii au parte de cea de a doua dezlegare la pește,...

Rețeta zilei - Borș de pește
Rețeta zilei - Crochete de carne
Reteta zilei 26 Noiembrie 2023, 20:40

Rețeta zilei - Crochete de carne

Pregătite din carne slabă - de pasăre sau de vită - aceste crochete pot fi aduse pe masă atât ca antreu, cât și ca fel...

Rețeta zilei - Crochete de carne