Ascultă Radio Antena Satelor Live

Ciulama de bob (rețete românești de altădată)

Zice-se că lintea și bobul, surate cu mazărea și fasolea, s-ar fi aflat printre ingredientele bucătăriei strămoșilor daci. Și până nu demult, adică până colea, după al doilea Mare Război, au continuat să fie și ingredientele bucătăriei țărănești, mai ales a celei sudice.

Ciulama de bob (rețete românești de altădată)

29 Ianuarie 2020, 13:30

Mâncărica de bob, despre care aflai și eu într-unul dintre satele din Teleorman, e un fel de iahnie, în care abundă drept condiment mărarul. Mai sățioasă - încă -, mai neobișnuită la gust este însă ciulamaua de bob, a cărei rețetă v-o dărui și eu dis-de-dimineață.

După ce se curăță bobul de codițe, se spală și se fierbe în apă clocotită cu sare, împreună cu o ceapă tocată mărunțel. Se rumenesc ușor în untură două-trei linguri de făină, se stinge cu zeamă de la fiertul bobului, se adaugă puțin mărar tocat, se mai pune puțină zeamă, dacă e cazul, și se amestecă întruna pentru a nu face cocoloașe.

Se pune bobul, bine fiert, în sosul preparat astfel, se potrivește de sare, se adaugă puțintel piper și se mai lasă să fiarbă, la foc mic, 15-20 de minute. Unii ar spune: să bolborosească.

Se servește fierbinte, cu mămăligă, caldă sau rece, și cu ceva murături alături. Bune ar fi niște gogonele ori castraveciori.

Un text de Simona Lazăr

Foto: Pixabay

Tartă cu mere, lămâie și mereng
Reteta zilei 20 Iunie 2023, 22:46

Tartă cu mere, lămâie și mereng

Dacă aveți în curte un măr dulce, din cele care au fructul zemos pe la Sân Petru, atunci e timpul să vă gândiți să pregătiți...

Tartă cu mere, lămâie și mereng
Cartofi umpluți, după rețeta Mariei Dobrescu
Reteta zilei 19 Iunie 2023, 22:50

Cartofi umpluți, după rețeta Mariei Dobrescu

Maria general Dobrescu a fost inspector general, la Ministerul Instrucțiunii Publice din România interbelică, pentru tot ceea...

Cartofi umpluți, după rețeta Mariei Dobrescu
Frigărui de porc, cu aromă de floare de tei
Reteta zilei 17 Iunie 2023, 23:31

Frigărui de porc, cu aromă de floare de tei

Am încheiat o zi lungă şi toridă chiar în centrul Capitalei. Adică la kilometrul 0 (ori undeva foarte pe-aproape), şi aveam...

Frigărui de porc, cu aromă de floare de tei
Sarmale pentru sărbătoarea Rusaliilor
Reteta zilei 04 Iunie 2023, 00:55

Sarmale pentru sărbătoarea Rusaliilor

Sarmale de Rusalii - o rețetă de ținut minte! În Duminica Rusaliilor, creştinii se ospătau cu bucate alese, mergând într-un...

Sarmale pentru sărbătoarea Rusaliilor
Tarta de pește pentru ziua de Ispas
Reteta zilei 25 Mai 2023, 00:44

Tarta de pește pentru ziua de Ispas

La 25 mai anul acesta, creştinii sărbătoresc Înălţarea Domnului, ultimul eveniment important în ciclul de ritualuri pascale....

Tarta de pește pentru ziua de Ispas
Păstrăvi pe pat de roșii
Reteta zilei 07 Mai 2023, 21:20

Păstrăvi pe pat de roșii

Ce loc să fie mai prielnic unei discuții prietenești decăt bucatăria!? Câtă vreme se face cafeaua, poți să vorbești despre...

Păstrăvi pe pat de roșii
Păstrăv cu sos de migdale pentru „Vinerea Scumpă”
Reteta zilei 28 Aprilie 2023, 00:50

Păstrăv cu sos de migdale pentru „Vinerea Scumpă”

Rețeta de pește care urmează poate fi gătită în oricare zi a anului. Dar acum, parcă, se potrivește mai bine ca oricând!...

Păstrăv cu sos de migdale pentru „Vinerea Scumpă”
Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România
Reteta zilei 21 Aprilie 2023, 03:52

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România

Fasole verde cu pui. O reteta de o simplitate dezarmanta, sanatoasa si satioasa! Alimentatia sanatoasa este un concept des...

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România